artikel

Rioolwater moet elektriciteit opwekken

Installatiebranche

Rioolwater moet elektriciteit opwekken

In de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Groningse Scheemda begint binnenkort een proef met een nieuw zuiveringsproces.

Hierbij worden voor het eerst stikstof en fosfaat uit afvalwater gewonnen. De stikstofverbindingen worden als gasvormig ammoniak uit het afvalwater gehaald. De ammoniak dient als brandstof voor een brandstofcel waarmee stroom en warmte worden opgewekt. Het fosfaat wordt zodanig teruggewonnen dat het geschikt is als hoogwaardige grondstof voor onder andere de productie van voedingsmiddelen en kunstmest.

Het ontwerp van het innovatieve proces is van advies- en ingenieursbureau DHV, dat met de vinding vorig jaar een Vernufteling-prijs won. De pilot van een half jaar wordt uitgevoerd door het waterschap Hunze en Aa’s samen met DHV, Stowa, LeAF, HITC, NedMag, waterschap Noorderzijlvest en de TU Delft.

Lees op de website van DHV meer over het nieuwe zuiveringsproces voor rioolwater

Reageer op dit artikel