artikel

Student ontwerpt demontabel scheepstoilet

Installatiebranche

Een demontabel scheepstoilet opgebouwd uit schaaldelen. Dat ontwierp student Industrieel Ontwerpen Jan van Dijk van de TU Delft in opdracht van leverancier Vetus.

Vetus uit Schiedam ontwikkelt en verkoopt technische scheepsbenodigdheden voor de pleziervaart en de kleinere beroepsvaart. De bestaande toiletten voor motor- en zeilboten waren niet optimaal, vonden ze. Jan van Dijk, student Industrieel Ontwerpen van de TU Delft,  maakte op hun verzoek een aangepast ontwerp.

Enquête

Jan van Dijk is voor het ontwerp gestart met een enquête naar wat gebruikers het liefst willen. Hij keek niet alleen naar het scheepstoilet maar ook naar de toiletruimte eromheen. Daarnaast onderzocht hij hoe het product in de markt gezet kan worden. Belangrijk daarbij waren het zitcomfort, de gebruiksvriendelijkheid, de eenvoud van het installeren en het servicegemak.

Demontabel

Door de beperkte bewegingsruimte in de toiletcabine zijn diverse onderdelen lastig bereikbaar. Dat heeft Van Dijk opgelost door de wc-pot deels demontabel te maken. “Het is niet meer een porseleinen pot uit één deel maar een pot opgebouwd uit schaaldelen.”

In productie

Vetus past inmiddels onderdelen van het nieuwe ontwerp toe voor de eigen toilettenlijn. “Als we meer investeringsbudget hebben, nemen we het gehele ontwerp in productie en brengen we dat op de markt. Daar is zeker vraag naar,” aldus Arthur Roeling, manager van de R&D-afdeling van Vetus. Jan van Dijk kreeg inmiddels een baan aangeboden bij zijn afdeling.

Kennisbruggen

Vetus kwam in contact met Jan van Dijk via het project Kennisbruggen. Dat is een gezamenlijk project van Syntens en de Kennisalliantie dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie. Kennisbruggen verbindt de studenten met het MKB voor nieuwe kennis en innovatie.

Reageer op dit artikel