artikel

Proefproject smart grids krijgt vervolg

Installatiebranche

Het proefproject met smart grids in de Groningse wijk Hoogwerk is geslaagd, vindt energiekennisbedrijf Kema. Het project met 25 woningen krijgt daarom een vervolg.

Een proefproject in de Groningse wijk Hoogkerk – PowerMatching City – heeft aangetoond dat het mogelijk is om met bestaande technologieën een ‘smart grid’ of slim energienet te creëren met bijbehorend marktmodel. Met het systeem kunnen consumenten vrij elektriciteit uitwisselen en blijft het comfortniveau op hetzelfde peil, aldus de initiatiefnemer KEMA.

25 woningen

In de proef zijn 25 woningen met elkaar verbonden en uitgerust met microwarmtekrachtkoppeling (HRe-ketels), hybride warmtepompen, slimme energiemeters, PV-panelen, elektrisch vervoer en slimme huishoudelijke apparatuur. Gezamenlijk vormen deze woningen een slim energiesysteem.

Projectteam

Het project is uitgevoerd door kennisinstituut TNO (na overname van het ECN-onderdeel ‘Intelligente Elektriciteitsnetten’), softwarebedrijf HUMIQ en energiebedrijf Essent, onder leiding van energiekennisbedrijf KEMA. Het is de eerste keer in Europa, en voor zover bekend wereldwijd, dat resultaten van een ‘levende’ smart grid gemeenschap op deze technologische schaal bekend zijn. Gezien het succes, krijgt het project een vervolg en wordt de proef uitgebreid.

Tweede fase

De tweede fase van het project zal zich richten op de integratie van het marktmodel in de reguliere energiemarktprocessen zoals 1) verrekening en facturatie; 2) uitbreiding van elektrisch vervoer en bijbehorende, slimme oplaaddiensten; 3) opschaling van de ‘live’ labomgeving en 4) congestiemanagement op de wijktransformator.

Bron: Energiegids.nl

Reageer op dit artikel