artikel

Gasturbine in energiecentrale haalt recordrendement

Installatiebranche

Gasturbine in energiecentrale haalt recordrendement

Een gasturbine van Siemens in de Beierse energiecentrale Irsching 4 heeft een recordrendement gehaald. In de testfase haalde de nieuwe gasturbine van de H-klasse een rendement van 60,75 procent bij een vermogen van 578 Megawatt.

De nieuwe gasturbine van Siemens is voor 400 Megawatt ontworpen voor alleen gasturbinebedrijf en voor 600 Megawatt voor gecombineerd stoom- en gasturbinebedrijf (STEG). Een turbine in STEG-bedrijf zou kunnen voorzien in de energiebehoefte van een stad als Berlijn met 3,5 miljoen inwoners. Het gasverbruik zou daarbij per gegenereerd kilowattuur ongeveer een derde lager liggen dan het gemiddelde van de geïnstalleerde STEG-centrales.

Snelle reactie

“Snel reagerende grote energiecentrales zijn van groot belang voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet”, zegt CEO Michael Süß van de Siemens-sector Energy, “juist ook in tijden waarin een toenemend aantal wind- en zonne-energiecentrales de energietoevoer naar het elektriciteitsnet steeds meer doet fluctueren.” De nieuwe centrale van de H-klasse kan in bedrijf snel tegemoetkomen aan de vraag naar extra of juist gereduceerd vermogen. Zo kan in een half uur tijd een vermogen van meer dan 500 MW worden aangeboden en kan het vermogen in bedrijf met 35 MW per minuut worden gevarieerd.

Techniek

De letter „H“ staat in de gasturbinetechniek voor de op dat moment hoogste vermogens- en efficiëntieklasse. Elke turbine bestaat uit meer dan 7.000 afzonderlijke onderdelen. In de 50-Hertz-uitvoering wegen ze 440 ton, net zo veel als een volgetankte Airbus A380. In het binnenste van de verbrandingskamer worden temperaturen tot 1.500 graden Celsius bereikt. De uiteinden van de turbineschoepen evenaren met meer dan 1.700 kilometer per uur (km/h) de snelheid van het geluid.

In bedrijf

Siemens heeft meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in de prototype-centrale in Irsching. Anderhalf jaar lang heeft de onderneming de gasturbine daar getest. Vanaf medio 2009 is de gasturbinecentrale uitgebreid met een doorpompketel en een hoge-temperatuur (600°C) stoomturbine en werd de STEG-centrale gerealiseerd. Na afsluiting van het huidige proefbedrijf zal E.ON Irsching 4 nog deze zomer commercieel in bedrijf nemen.

Reageer op dit artikel