artikel

Klimaatcascade zorgt voor airconditioning zonder ventilatoren

Installatiebranche

Klimaatcascade zorgt voor airconditioning zonder ventilatoren

Adviesbureau Peutz heeft een testmodel gebouwd van de Klimaatcascade, een uitvinding van TU Delft promovendus Ben Bronsema. Deze warmtewisselaar zorgt voor koeling, verwarming en ventilatie zonder ventilatoren. De eerste meetresultaten zijn positief, aldus het adviesbureau.

In het laboratorium van adviesbureau Peutz in Molenhoek staat het testmodel van de klimaatcascade. Het is een 6 meter hoge, thermisch goed geïsoleerde schacht, met een doorsnede van 1 x 1 m. Met de klimaatcascade hopen onderzoekers het klimaat in gebouwen energiezuinig en innovatief te regelen en de gebouwen ook te ventileren. De eerste meetresultaten bevestigen volgens bureau Peutz de conclusies van eerdere berekeningen en simulaties, zodat het concept nu verder kan worden uitgewerkt.

 

Warmtewisselaar

De klimaatcascade is een warmtewisselaar waarmee lucht kan worden gekoeld en verwarmd. De voorverwarming van de ventilatielucht in het stookseizoen wordt gerealiseerd met water van 13 graden Celsius. In de lucht wordt via enkele nozzles water gesproeid. De vallende druppels zorgen voor warmte- en vochtuitwisseling met de ventilatielucht en zorgen tevens voor stroming van de ventilatielucht. Zonne-energie, die geoogst wordt met behulp van een zogenoemde zonneschoorsteen, zorgt voor de naverwarming van de lucht.

Zonneschoorsteen

Ook de zonneschoorsteen is een testmodel voor het promotie-onderzoek van Ben Bronsema. Aan de zuidzijde is ze voorzien van goed isolerend glas met een hoge doorlaatbaarheid voor zonnestraling. De binnenvallende zonnewarmte valt op een absorber-plaat die de lucht in de schoorsteen verwarmt. De warme lucht stijgt op en zorgt voor schoorsteentrek. Op die manier kan de schoorsteen functioneren als afzuigventilatie voor gebouwen.

Onderzoek

De klimaatcascade is onderdeel van het onderzoek “Earth, Wind & Fire –Airconditioning powered by Nature”, waarop Ben Bronsema begin volgend jaar hoopt te promoveren aan de TU Delft. Het onderzoek is een samenwerkingsproject van TU Delft, TU Eindhoven en VVKH Architecten en wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over ‘Earth, Wind & Fire’ zie www.bronconsult.org

Reageer op dit artikel