nieuws

Cv-ketels gecertificeerd voor waterstof bijmenging 

energie

Kiwa heeft enkele cv-ketels van Remeha gecertificeerd voor bijmenging van maximaal 20% aan waterstof.  

Cv-ketels gecertificeerd voor waterstof bijmenging 

“Eén van de manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen is de toevoeging van waterstof aan aardgas, ook wel bijmengen genoemd,” zo stelt Remeha. Via het bestaande gasnetwerk kan de netbeheerder namelijk waterstof bijmengen aan het bestaande aardgas. “Dat is mogelijk binnen de bestaande infrastructuur en gebruikmakende van gecertificeerde ketels. Inmiddels hebben diverse hr-ketels van Remeha een Kiwa-certificering voor waterstof-bijmenging van 0 tot 20%. 

 

 

CO2-reductie door waterstof bijmenging 

“Waterstofbijmenging is de meest pragmatische manier om snel een grote stap te maken in de CO2-doelen,” zo meent Marco Bijkerk, manager Innovative Technologies bij Remeha, “Met een bijmenging van 20% waterstofgas realiseren we al een CO2-reductie van 8 procent.”  Kiwa toonde vorig jaar al aan dat netbeheerders het gasnet relatief eenvoudig geschikt kunnen maken voor de distributie van waterstof. Ook Enexis stelt dat waterstof slechts een kleine aanpassing vraagt van het aardgasnet. Maar om naar 100% waterstof over te stappen is veel groene stroom en productiecapaciteit nodig. Omdat de hoeveelheid beschikbare waterstof nu nog zeer beperkt is, zou volgens Kiwa op korte termijn 20 procent bijmenging een realistische maatregel zijn. 

 

 

Elektrolyse en distributie waterstof

In de Rotterdamse wijk Rozenburg testen Remeha en Kiwa reeds een cv-ketel die op 100% waterstof brandt. Daarbij wordt de gehele keten onder de loep genomen: vanaf de opwekking van groene stroom, via de elektrolyse (productie van waterstof, red.) en het transport via bestaande leidingen naar de Remeha Hydra, een 100% waterstof cv-ketel. “De tests met 100% waterstofketels zullen in 2020 verder worden uitgebreid naar andere wijken verspreid door Nederland. Remeha voorziet een belangrijke rol voor waterstof in de Nederlandse energietransitie.”

 

Omkeerbare brandstofcel

Met een omkeerbare brandstofcel en speciale boiler draait sinds september 2019 in het dorpje Stad aan ’t Haringvliet de eerste Nederlandse waterstofwoning alle seizoenen op groene waterstof. Dit huis is goed geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming, warmteterugwinning en heeft bovendien dertig zonnepanelen op het dak. Er gaan stemmen op om het hele dorp te laten overstappen op waterstof. Volgens deskundigen (waaronder Kiwa) zou de overstap van Stad aan ’t Haringvliet op waterstof slechts enkele weken in beslag hoeven te nemen.

Reageer op dit artikel