nieuws

Slim warmtenet met warmtepompen voor gemeente Brunssum

energie

De Nederlandse gemeente Brunssum gaat meedoen aan een Europees proefproject met vraaggestuurde warmtenetten. Vijf proeflocaties verspreid over Europa krijgen een dergelijk vijfdegeneratiewarmtenet, om daarmee 50.000 m2 aan gebouwen te verwarmen.

Slim warmtenet met warmtepompen voor gemeente Brunssum
Foto: Nuon/Jorrit Lousberg

Het project D2Grids is een Noord-West-Europees project van Interreg dat wordt gecoördineerd door het Heerlense Mijnwater Ltd. Het project heeft als doel om de aanleg van vraaggestuurde vijfdegeneratiewarmtenetten in Europa te bevorderen. In het Engels worden deze warmtenetten 5th generation District Heating and Cooling grids genoemd, kortweg 5G DHC.

 

Thermaal smart grid

Het 5G DHC is een ‘thermaal smart grid’ op lage temperatuur, in tegenstelling tot conventionele stadsverwarming. Een cloud van gedecentraliseerde warmtepompen, geplaatst bij de eindgebruiker, wisselt energie uit op het net en stemt de energieopwekking af op de vraag van de klanten. Daardoor kan er op grote schaal gebruik worden gemaakt van lagetemperatuur restwarmte van datacenters, supermarkten en industrie. Deze proef heeft als doel ongeveer 50.000m2 aan woningen en/of commerciële gebouwen aan het 5G DHC-net te hangen.

 

Oplossing voor energietransitie

Volgens Herman van Mijnwater is de energietransitie de grootste uitdaging van dit moment. Hij ziet in het 5G DHC-concept een krachtige en betaalbare strategie om bouwvoorraden in stedelijk milieu in heel Europa koolstofvrij te maken. “In de stad Heerlen laten we bewezen technologie zien. We willen we graag de ontwikkelingen op andere gebieden te versnellen, daarom delen we hier onze expertise en ervaringen.”

 

Kosten lager door opschaling

Ook Stroomversnelling gaat meewerken aan de kennisdeling om vergelijkbare Nederlandse initiatieven met lagetemperatuurwarmtenetten van de grond te krijgen. Opschaling van de technologie moet ervoor zorgen dat de industrie geïnspireerd raakt om de juiste producten te ontwikkelen. Dit moet de kosten met 10-20% verlagen.

 

Duizenden woningen op het warmtenet

In de regio Parkstad Limburg werkt Mijnwater samen met de Weller Social Housing-stichting. Samen zullen ze duizenden woningen aansluiten op het 5G DHC-net  tijdens hun renovatieproces.

 

Vijf proefgemeenten in Europa

Aan het project doen vijf Europese gemeenten mee. Naast het Nederlandse Brunssum zijn dat het Franse Paris-Saclay, het Duitse Bochum, het Schotse Glasgow en het Britse Nottingham. Het project kost 20 miljoen Euro, bijna 60% hiervan is gefinancierd door Interreg-fondsen.

 

Reageer op dit artikel