nieuws

Gasnet blijft nodig naast elektriciteitsnet

energie

Ook als we meer duurzame energie opwekken met zonnepanelen en windmolens, blijft in de toekomst een infrastructuur voor gas en elektriciteit nodig. Dat zeggen Gasunie en Tennet in een gezamenlijk onderzoek.

Gasnet blijft nodig naast elektriciteitsnet

In de gezamenlijke studie Infrastructure Outlook 2050 kijken netwerkbedrijven Gasunie en Tennet naar de toekomstige energie-infrastructuur in Nederland en Duitsland.

 

Gas en elektriciteit complementair

De conclusie is dat zowel gas als elektriciteit nodig zijn om alle gebruikers op elk moment in hun energiebehoefte te kunnen voorzien. Gas en elektriciteit zouden complementair aan elkaar moeten zijn in een duurzame energievoorziening, zeggen de netwerkbedrijven.

 

Waterstof, bio-methaan en geïmporteerd gas

Windenergie en zonnestroom zullen de belangrijkste bronnen zijn voor elektrische energie in 2050, voorspelt de studie. Wel zal een belangrijk deel daarvan moeten worden omgezet in moleculen zoals waterstof, onder meer om te kunnen voldoen aan de behoefte van de industrie. In de gasinfrastructuur krijgen naast waterstof ook bio-methaan en geïmporteerd natuurlijk gas een belangrijke rol.

 

Ondergrondse opslag van gas

De opstellers van de studie voorzien in 2050 de toepassing van diverse opslagsystemen voor elektriciteit, waaronder accu-systemen. Maar voor de langetermijnopslag en seizoensopslag van energie, zien de opstellers de ondergrondse opslag van gas als beste oplossing. Hiermee kunnen langere perioden van hoge vraag en lage elektriciteitsproductie worden overbrugd.

 

Power-to-gas in netwerk

Door via power-to-gas-systemen het elektriciteitsnet aan het gasnet te koppelen, zal in ieder geval de flexibiliteit van de energie-infrastructuur toenemen. Maar daarmee is volgens de opstellers van de studie nog niet het probleem van piekbelasting van het elektriciteitsnet getackeld. Zij adviseren daarom om verder te bestuderen en onderzoeken hoe die power-to-gas-installatie in het netwerk moet worden geïntegreerd.

 

Technisch haalbaar, nog niet betaalbaar

De studie concludeert verder dat er nog onbekende variabelen zijn in de energietransitie. Verder zijn sommige doelstellingen wellicht technisch haalbaar, maar nog niet betaalbaar. Maar het vertrouwen dat deze kosten in de toekomst zullen dalen, is groot.

 

Bekijk de studie Infrastructure Outlook 2050 van de landelijke netwerkbedrijven Gasunie en Tennet. 

Reageer op dit artikel