nieuws

TVVL: zonder waterstof geen energietransitie

energie

Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren. Als de overheid in de wijkgerichte aanpak uitsluitend all-electric of voor warmtenetten kiest, maakt ze onze energievoorziening onnodig duur.

TVVL: zonder waterstof geen energietransitie

Dat is volgens TVVL de conclusie van het Smart Cities Event van 9 januari 2019.

 

Geen technieken uitsluiten

“We hebben alle duurzame energiedragers nodig: groene stroom, duurzame warmte én groene waterstof”, zei Marco Bijkerk, manager innovatieve technieken bij Remeha tijdens de bijeenkomst van TVVL op 9 januari. “We hebben niet de luxe om bepaalde technieken uit te sluiten.”

 

Te zware belasting netwerk

“Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt onherroepelijk voor een te zware belasting van netwerken, tenzij we onevenredig hoge investeringen in de elektrische infrastructuur doen. Bovendien is het via all-electric onmogelijk om energie gedurende seizoenen op te slaan. Waterstof is de enige groene energiedrager die energieopslag langer dan een week op grote schaal mogelijk maakt.”

 

Groene waterstof

Professor Ad van Wijk van de TU Delft is een groot pleitbezorger voor groene waterstof, waterstof die met duurzaam opgewekte energie uit zon, wind of waterkracht wordt opgewekt. Die wordt volgens hem al wereldwijd ingezet. “Japan is daarin al ver gevorderd. De Olympische Spelen van 2020 zullen zij volledig met waterstof van energie voorzien; zowel de gebouwde omgeving als het transport.”

 

Aardgasnetwerk gebruiken voor waterstof

Volgens Bijkerk en Van Wijk is ook de gebouwde omgeving in Nederland met waterstof te verduurzamen. “Wij hebben een hele ruime, fijnmazige aardgasinfrastructuur die we bijna zonder aanpassingen voor waterstof kunnen gebruiken. We hebben alleen enige tijd nodig om alle technieken te vervolmaken”, zegt Bijkerk. “Daarnaast moeten we zo snel mogelijk bouwen aan een keten waarmee we groene waterstof produceren en kunnen leveren”, vindt Van Wijk.

 

Opslag van waterstof

Dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Maar dat waterstof een cruciale rol gaat vervullen, daar zijn alle deskundigen het over eens. Juist omdat waterstof een energiedrager is die je – in tegenstelling tot groene elektriciteit – eenvoudig en goedkoop kunt opslaan. “Onze huidige gasinfrastructuur bezit hiervoor voldoende opslagcapaciteit.”

 

Waterstof-cv-ketels en warmtepompen

Als de overheid in de wijkgerichte aanpak uitsluitend all-electric of voor warmtenetten kiest, maakt ze onze energievoorziening onnodig duur, vindt professor Van Wijk. Dat ondermijnt het draagvlak bij de inwoners. “We kunnen bijvoorbeeld goedkoper slimme combinaties maken van elektrische warmtepompen waarbij waterstof-cv-ketels voor de piekbelasting worden ingezet.”

 

Prijs groene waterstof daalt

De kostprijs van groene elektriciteit gaat volgens Van Wijk snel omlaag waardoor ook groene waterstof snel goedkoper wordt. In 2030, zo is de verwachting, zijn er al gelijkwaardige prijzen van groene waterstof ten opzichte van blauwe waterstof uit (geïmporteerd) aardgas. Wel zal ons land fors moeten investeren in grootschalige opwekking van waterstof op zee door wind of in de woestijn door de zon.

 

Waterstof Community

Samenwerking is essentieel bij deze transitie, vindt TVVL. Daarom heeft de vereniging de Waterstof Community ingericht op haar online kennisplatform TVVL Connect. Binnen deze community kunnen professionals meepraten over de ontwikkelingen rondom waterstof, kennis met elkaar delen en samenwerken aan het verder ontwikkelen en uitdragen van de benodigde kennis.

 

 

 

Reageer op dit artikel