nieuws

Enexis Netbeheer vervangt slimme gasmeters van Itron

energie

Enexis Netbeheer gaat preventief recent geïnstalleerde slimme gasmeters van het merk Itron vervangen. Half november kreeg de netbeheerder klachten over deze meter. Bij drie klanten bleek een kleine hoeveelheid gas te lekken.

Enexis Netbeheer vervangt slimme gasmeters van Itron

Volgens Enexis was het gaslek bij de Intron-gasmeters te wijten aan een productiefout. De lekken die tot nu toe gevonden zijn, zijn volgens de netbeheerder zo klein dat een monteur ze bij de controle na plaatsing niet kon waarnemen. Na de klachten is Enexis gestart met het omwisselen en onderzoeken van 159 meters die al bij klanten waren geïnstalleerd. Per 27 november is het bedrijf daarnaast gestopt met het installeren van slimme gasmeters van het merk Itron. Ook hebben Enexis en KIWA verder steekproefgewijs onderzoek gedaan naar de veiligheid van gasmeters uit andere, oudere productielijnen van dit merk.

 

Gasmeter met gladde naad

Omdat de fabrikant onvoldoende kan aantonen dat alle Itron-meters veilig blijven, vervangt Enexis nu alle meters die uit de nieuwe productielijn van Itron komen. Het gaat om meters geïnstalleerd vanaf april 2018. De zilverkleurige Itron-meters (G4 en G6) van dit type zijn te herkennen aan de naad. Een meter met een gladde naad moet worden vervangen. Een meter met drie punten op de naad is veilig. In dat laatste geval komen de meters uit een andere productielijn, waar volgens Enexis niets mee aan de hand is. Er hangen ongeveer een half miljoen Itron-meters bij klanten in de meterkast, stelt de netbeheerder.

De meter met gladde naad moet vervangen worden, de meter met drie punten op de naad niet (Bron: Enexis).

Onderzoek Staatstoezicht op de Mijnen

Eerder leiden problemen met slimme meters al tot onrust en tot kritiek door deskundigen die in consumentenprogramma’s de veiligheid van deze meters in twijfel trokken. Uiteindelijk kreeg Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de opdracht om een onderzoek te starten naar de veiligheid van deze gasmeters. “De slimme meter in Nederland is op dit moment veilig. Wel moeten de regionale netbeheerders sneller slimme gasmeters vervangen die afwijkingen vertonen. Ook moeten ze hun veiligheidssysteem verbeteren.” Zo luidde de conclusie van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

 

Reageer op dit artikel