nieuws

Derde van klanten vraagt om aardgasvrije installaties

energie

Ongeveer een derde van de klanten van Nederlandse installateurs vraagt om duurzame alternatieven voor installaties op fossiele brandstof. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Derde van klanten vraagt om aardgasvrije installaties

Vragen klanten echt om duurzame installaties met fossielvrije brandstoffen? Dat onderzocht USP Marketing Consultancy in een Europese enquête onder installateurs. Gemiddeld bleek dat bij dertig procent van de Europese markt al wel het geval te zijn.

 

Drijfveren voor de energietransitie

Een aantal sterke ontwikkelingen in Europa zetten deze trend kracht bij. Hierbij valt te denken aan wetgeving, verwachte hogere kosten voor fossiele brandstoffen en verbeteringen in ‘groene’ technologie.

 

Remmende factoren voor de energietransitie

Er  zijn ook factoren die de energietransitie afremmen. Zo zijn er te weinig gekwalificeerde installateurs om deze installaties te plaatsen. Ook valt te denken aan hogere initiële kosten, onzekerheid wie ervoor moet betalen en hogere investeringen om de bestaande installatie te vervangen.

 

Vraag hoogst in Polen, laagst in Verenigd Koninkrijk

De vraag naar duurzame alternatieven blijkt het laagst in het Verenigd Koninkrijk, met 16 procent van de klanten. In Polen is de vraag het hoogst met 40 procent. Nederland en Duitsland zitten daar tussenin met respectievelijk 32 procent en 29 procent.

 

Derde Nederlands markt vraagt om duurzame verwarming

Ongeveer een derde van de klanten van Nederlandse installateurs vraagt om alternatieven met duurzame energie. Dit is het op één na hoogste van alle Europese landen. De installateurs verwachten een grote verschuiving naar alternatieve energiebronnen binnen iets meer dan een decennium. Net als de installateurs in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, verwachten ze het meeste van zonnesystemen als duurzame alternatieven.

 

Verenigd Koninkrijk kiest voor zonnewarmte

Installateurs in het VK ervaren duidelijk de laagste vraag van hun klanten naar duurzame verwarming. Slechts 16% van de klanten van de HVAC-installateurs vraagt om producten zonder fossiele brandstoffen. Als favoriete alternatief noemen ze zonnewarmtesystemen. Verrassend genoeg verwachten ze wel dat er op korte termijn een grote verschuiving plaatsvindt naar alternatieve energiebronnen. Die overgangstermijn schatten ze in op iets meer dan een decennium.

 

Frankrijk en België gaan voor elektrische boiler en warmtepomp

In Frankrijk en België vraagt ongeveer een kwart van de markt aan installateurs om oplossingen zonder fossiele brandstoffen. Beloftevolle alternatieven zijn volgens de Fransen en de Belgen elektrische boilers in combinatie met een warmtepomp. Samen met installateurs uit België denken Franse installateurs dat de overgang naar alternatieve energiebronnen ongeveer tien jaar zal duren.

 

Duitsland gelooft in zonnesystemen

De Duitse installateurs geven aan dat ongeveer een derde van hun klanten vraagt naar installaties op duurzame energie. Duitse installateurs verwachten dat de overgang naar alternatieve energiebronnen ruim tien jaar zal duren. Zonnesystemen hebben volgens de Duitse installateurs het beste toekomstperspectief als duurzaam alternatief.

 

Lees ook:

Einde cv-ketel nog niet in zicht

Energieconcepten voor aardgasvrije gebouwen

Energiezuinig bouwen zonder aardgas: niets voor luie bouwers

Geen gasketel meer, maar wat dan wel?

Alternatieven voor de cv-ketel: overzichten, stappenplannen en berekeningen

Installateurs stapsgewijs voorbereiden op gasloos

Energiewacht bereidt zich voor op een toekomst zonder cv-ketel

 

Reageer op dit artikel