nieuws

Volautomatische fabriek voor goedkoop verduurzamingspakket

energie

In het project INDU ZERO werkt de Provincie Overijssel met 13 partners uit 6 Europese landen aan een betaalbaar verduurzamingspakket voor huizenbezitters. Daarvoor moet een volautomatische fabriek komen die per jaar minstens 15.000 renovatiepakketten produceert.

Volautomatische fabriek voor goedkoop verduurzamingspakket
Shutterstock

De initiatiefnemers gaan binnen drie jaar een blauwdruk ontwikkelen voor een volautomatische fabriek. Daarnaast worden locaties geselecteerd, en ondernemers gezocht die de fabriek gaan bouwen en in bedrijf nemen.

 

In een keer energieneutraal

Met de renovatiepakketten moeten oude, bestaande woningen in één keer energieneutraal kunnen worden gemaakt. Het project richt zich op flats, rijtjeshuizen en twee-onder-één-kapwoningen uit 1950 tot 1985.

 

Renovatiepakketten voor halve prijs

De pakketten bevatten bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. De onderdelen worden zoveel mogelijk circulair en biobased samengesteld. De initiatiefnemers willen het totaalpakket aan maatregelen voor de helft van de huidige prijs kunnen aanbieden.

Leestip: Goedkopere warmtepomp in de maak

Europese subsidie

De Europese Unie heeft het plan goedgekeurd, en een subsidie beschikbaar gesteld van ruim 2 miljoen euro uit het INTERREG-subsidieprogramma. INTERREG Noordzee Regio richt zich op samenwerking tussen de 7 landen die aan de Noordzee liggen. Projectvoorstellen moeten gaan over economische en duurzame innovatiekracht, klimaatadaptatie of duurzame mobiliteit.

 

Projectbudget

De Europese subsidie is maximaal 50% van de projectkosten. De deelnemende partijen aan INDU ZERO leggen dan ook gezamenlijk hetzelfde bedrag op tafel. Het totale projectbudget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Het project duurt drie jaar.

 

Verduurzaming versnellen

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa: “We staan voor een enorme opgave om alle bestaande woningen in 2050 energiezuinig of zelfs helemaal energieneutraal te maken. In het huidige tempo lukt dat niet. Vandaar dat we op zoek zijn naar innovatieve methoden om de verduurzaming te versnellen en goedkoper te maken. Ik ben er dan ook enorm trots op dat wij door onze Europese contacten er in zijn geslaagd dit belangrijke project naar Overijssel te halen.”

Leestip: 

 

500.000 woningen energieneutraal

Gedeputeerde Monique van Haaf voor Wonen: “Als we er in slagen een goede blauwdruk neer te zetten, hebben we een oplossing in handen voor 500.000 Overijsselse woningen, en tot 22 miljoen woningen in Noordwest-Europa. Een oplossing die naast de energietransitie ook bijdraagt aan goed en betaalbaar wonen voor onze inwoners. ”

 

INTERREG-subsidie aanvragen

Over de totale programmaperiode 2014-2020 zijn 48 projecten goedgekeurd binnen het INTERREG-programma. Er is  nog 63 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor nieuwe projectvoorstellen, meldt RVO.nl. RVO.nl begeleidt en ondersteunt organisaties bij hun aanvraag voor de programma’s North West Europe, North Sea Region en Europe. RVO.nl heeft daarvoor contactpersonen en lidstaatvertegenwoordigers. In 2018 kunnen nieuw projectvoorstellen worden ingediend tot 12 oktober. De volgende deadline is 8 april 2019. Op RVO.nl staat meer informatie over het aanvraagproces INTERREG.

 

Lees ook:

Geen gasketel meer, maar wat dan wel?

Hybride warmtepomp goedkoopste en snelste optie voor energietransitie bestaande bouw

Gas en cv-ketel overbodig bij integraal renoveren

Energieneutraal renoveren, hoe doe je dat?

Renoveren naar energieneutraal in hoger tempo

 

 

Reageer op dit artikel