nieuws

18.000 woningen op warmtenet in Ede

energie

Met de aansluiting van vijf appartementsgebouwen op het warmtenet van Warmtebedrijf Ede verwarmt Woonstede nu 3000 sociale woningen zonder aardgas. In totaal zijn op het warmtenet al 18.000 woningen aangesloten.

18.000 woningen op warmtenet in Ede

Woonstede en het Warmtebedrijf Ede ondertekenden een overeenkomst voor aansluiting van de vijf appartementengebouwen van ‘De Zoom’ op ‘groene warmte’ in plaats van aardgas. Dit is voorlopig de laatste collectieve aansluiting in een rij van inmiddels ruim 3000 sociale huurwoningen van Woonstede.

 

Verwarming en warm tapwater via warmtenet

Verschillende van hun VvE’s, waaronder straks dus ook De Zoom, krijgen al ruimteverwarming en warm tapwater via het warmtenet. Maar naast collectieve aansluitingen op het warmtenet wil Woonstede binnenkort ook de eerste individuele aansluitingen in bestaande sociale huurwoningen aanleggen.

 

Groene stoom en groene stroom

Op het Edese warmtenet zijn twee bio-energie-installaties aangesloten. In Ede-West aan de Dwarsweg is dit ‘Bio-Energie de Vallei’. Deze installatie levert naast groene warmte ook groene stroom en bio-stoom voor de industrie. Er is hiervoor een 1.6 km lange bio-stoomleiding aangelegd naar de fabriek van HSV Moulded Foams Group. In Ede-Zuid aan de Geerweg op Park Reehorst bevindt zich de tweede installatie ‘Bio-Energie Ede’. Bij deze tweede installatie op de Kenniscampus in Ede hoort ook een multifunctioneel leslokaal, van waaruit direct zicht is op de installatie.

Leestip: Groene stoom voor Akzo-Nobel

 

20.000 woningen op het warmtenet

Bij Warmtebedrijf Ede wordt naar verwachting eind 2018 de derde installatie ‘Bio-Energie Ede Noord’ in werking genomen. Binnenkort heeft Warmtebedrijf Ede, naast drie bio-energieinstallaties en ongeveer 30 kilometer warmtenet, ook 18.000 woningaansluitingen in Ede gerealiseerd. Warmtebedrijf Ede heeft met de Gemeente Ede, de Provincie Gelderland, Alliander en de woningcorporaties de ambitie om in het jaar 2020 20.000 woningen op het warmtenet te hebben aangesloten.

Leestip: Biomassacentrale voor nieuwbouwwijk Meppel

 

Warmte uit lokaal resthout

Volgens Valentijn Kleijnen, directeur van Warmtebedrijf Ede: produceert de energiecentrale duurzame warmte uit resthout. “Het merendeel van onze biomassa is afkomstig uit knip- en snoeihout uit de tuinen van Ede en omliggende gemeenten en komt uit stedelijk groenbeheer en agrarisch landschapsbeheer. Een derde komt uit boslandschap: de Prunusbestrijding door de gemeente Ede, en tak- en tophout zonder verder nut dat voortkomt uit regulier bosbeheer in de regio. Er komt geen biomassa uit het buitenland, en we gebruiken ook geen goed hout dat bijvoorbeeld voor meubels kan worden gebruikt. De Bosbeheerders in Nederland zorgen er bovendien voor dat er voldoende resthout op de bosbodem achterblijft”.

Leestip: Productie groene energie valt tegen

 

Lees ook:

Whitepaper warmtenetten in de energietransitie

 

Reageer op dit artikel