nieuws

Eerste Westlandse aardgasvrije nieuwbouwwijk

energie

In het Westland worden vijfduizend nieuwbouwwoningen voorzien van aardwarmte. Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) gaat als eerste aardgasvrij bouwen in de nieuwbouwwijk Rijnvaart in ’s Gravenzande.

Eerste Westlandse aardgasvrije nieuwbouwwijk

De gemeente Westland zette eind 2017 de eerste stap naar aardgasvrij bouwen in het Westland. Dat deed ze samen met gebiedsontwikkelaar BPD, ontwikkelbedrijven OBWZ en Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW).

Aardwarmte en warmtepomp

De Westlandse ontwikkelaars spraken in een intentieovereenkomst af om circa vijfduizend nieuwbouwwoningen te voorzien van duurzame, lokaal gewonnen aardwarmte. Van de vijf ontwikkelaars sluiten er vier de woningen aan op het aan te leggen warmtenet en één ontwikkelaar voorziet de woningen van een warmtepomp.

De 5.000 nieuwbouwwoningen bevinden zich in de projecten:

Rijnvaart (’s Gravenzande). Dit is de eerste wijk die gasvrij gebouwd zal worden.
De Kreken (Poeldijkerhout) te Poeldijk;
Westmade te Monster;
Liermolen – Molensloot te De Lier;
Monster Noord te Monster;
Wateringen Noord te Wateringen;
Waelpark, tussen ’s Gravenzande en Naaldwijk;
Gantel de Baak in Naaldwijk.

Gasloze nieuwbouwwijk Rijnvaart

Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) is nu de eerste partij die in de nieuwbouwwijk Rijnvaart met de ontwikkelaars is overeengekomen om aardgasvrij te bouwen. Rijnvaart maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Waelpark en is na Dijckerwaal en de Vlindertuin het derde deelplan dat in ontwikkeling gaat. Het plan biedt ruimte aan maximaal 325 woningen met een groene en waterrijke zone door de woonwijk.

Warmtenet

De nieuwbouwwoningen in Rijnvaart zullen worden aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. De duurzame warmte wordt lokaal gewonnen. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen. Dit gebeurt zo’n twee tot drie kilometer onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in, zodat het weer kan worden verwarmd.

Lees ook:

Boren naar aardwarmte: hoe dieper hoe beter?

Whitepaper: hoe werkt een wko-installatie

Nieuwe eisen voor certificaathouders bodemenergiesystemen

Wko-installaties ontwerpen vereist kennis en communicatie

 

Reageer op dit artikel