nieuws

48 nul-op-de-meter-appartementen in Best

energie

‘De Willem’ en ‘de Zwijger’ van Woonstichting ‘thuis en BAM Wonen in Best zijn de eerste nul-op-de-meter-appartementencomplexen met vijf woonlagen in Nederland.

48 nul-op-de-meter-appartementen in Best

Ketenpartners Woonstichting ’thuis, NB Architecten en BAM Wonen ontwikkelden samen deze sociale NOM-huurwoningen. In de gebouwen zijn 48 appartementen inclusief gemeenschappelijke ruimte en lift gerealiseerd. Alle 48 woningen worden gemonitord conform NOM-keur.

Zonnepanelen op dak en gevel

De gebouwen voorzien zichzelf van alle energie die nodig is. Om voldoende energie op te wekken voor alle bewoners zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook tegen de, speciaal hiervoor ontworpen, gevels. Het gaat om dunne-filmzonnepanelen. De appartementen zijn gasloos en voorzien van een installatie voor warmte-en-koudeopslag (WKO).

 

Uitleg omgaan met installaties

De installaties zijn anders dan anders en vraagt om een andere manier van wonen. Verwarmen, koelen en koken gebeurt voortaan elektrisch. Alle benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Bewoners krijgen van ’thuis uitleg over hoe zij om moeten gaan met deze installaties. De corporatie stuurt indien nodig bij aan de hand van de monitoring van de prestaties van de woning, gefaciliteerd door BAM Wonen.

Duurzaamheidskoplopers

Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen, licht toe: “Het project alleen is niet uniek, maar vooral ook het proces en de samenwerking maakt dit project bijzonder. Drie duurzaamheidskoplopers die hun krachten bundelen, met een gemeenschappelijk doel. De appartementen die er nu staan, daar zijn wij erg trots op. De Willem en de Zwijger zijn de ‘Tesla onder het wonen’. Dit vraagt om meer.”

Duurzaam leven

Veel huurders hebben een appartement gekregen via een standaard verhuurprocedure. Zeven bewoners zijn geselecteerd via een bijzondere toewijzingsprocedure. Zij zijn geselecteerd vanwege hun ‘groene’ hart.

Arjan Vogels, die begin juli zijn sleutel ontving, is één van deze huurders en gaat de andere bewoners ook enthousiasmeren: “Ik ben opgegroeid in het buitengebied en geniet graag van de natuur. Daarom vind ik het belangrijk om duurzaam met de natuur om te gaan. Het wonen in dit appartement past helemaal bij mij. Ik ben superblij met het appartement. Ik wil graag duurzaam leven en maak ook graag anderen hier enthousiast voor.”

Lees ook:

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

Gasloze NOM-woningen met plug&play energiemodule

‘Lekke’ portiekflats naar nul op de meter

Renovatieconcept voor NOM-portiekwoning

Lekke portiekflats naar nul op de meter

Jaren 60-flats naar nul-op-de-meter

All-electric NOM-woning zorgt niet voor CO2-reductie

Reageer op dit artikel