nieuws

BENG komt eraan

energie

‘BEN(G)T u nog mee?’ was de titel van een themadag georganiseerd door ventilatieleverancier Duco. Deze dag stond in het teken van hoe de nieuwbouwmarkt stilaan evolueert naar het Bijna Energie Neutrale-doel in 2020.

BENG komt eraan

Op de Duco-dag was als BENG-keynotespreker Jérôme Eijsackers uitgenodigd. De directeur van adviesbureau Peutz gaf tekst en uitleg over de BENG-thematiek en wat dat betekent voor de nieuwbouw.

 

Van EPC naar BENG

De nieuwe BENG-eisen betekenen een aanscherping van de huidige energieprestatieberekening met de energieprestatiecoëfficiënt (epc). Het nadeel van het berekenen van de epc is dat alle energiemaatregelen tot één dimensieloos getal worden samengevoegd. Eijsackers: “Hiermee heb je weinig inzicht in de manier waarop de energieprestatie is behaald.” Want is het wel slim om een gebouw maximaal vol te leggen met zonnepanelen, zonder eerst te kijken of je de energiebehoefte kunt beperken met isolatie?

Leestip:

Energieprestatie gebouwen wordt inzichtelijker

Bepalingsmethode energieprestatie van gebouwen op de schop

 

BENG-eisen

De BENG-eisen komen voort uit de EPBD Recast (Energy Performance of Buildings Directive). Eijsackers: “Hierin staat dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2020 bijna energieneutraal moeten zijn. Voor nieuwe overheidsgebouwen is die datum 1 jaar eerder (1 januari 2019) omdat overheden een voorbeeldrol hebben.”

 

BENG 1, 2, 3

De Trias Energetica ligt ten grondslag aan de BENG-eisen.

  • BENG 1 is de energiebehoefte. De hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling uitgedrukt in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.
  • BENG 2 is het primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren.
  • BENG 3 is het aandeel hernieuwbare energie: het percentage (in procenten) hernieuwbare energie van het totale energiegebruik.

 

Is een warmtenet hernieuwbaar?

Voor zowel woningen en utiliteitsgebouwen geldt dat, als er pv-panelen zijn of een warmtepomp is aangesloten, de opgewekte energie van het primair energiegebruik wordt afgetrokken. Eijsackers: “Hier doet het merkwaardige gegeven zich voor dat als je bent aangesloten op een warmtenet, dit niet wordt gezien als hernieuwbare energie. Restwarmte van de fabriek is niet hernieuwbaar. Mogelijk gaat dit straks nog veranderen, want de BENG-eisen zijn nog niet definitief, dat duurt nog tot het najaar is de verwachting.”

 

BENG-eisen verschillend per woningtype

Het gevolg van de nieuwe methode is dat de eisen straks voor ieder woningtype anders zijn. Eijsackers: “Dat maakt het er niet gemakkelijker op. Als je sec naar een tussenwoning kijkt, dan kom je gemakkelijk aan de BENG-eisen, maar met een hoekwoning wordt dat al veel ingewikkelder. Vooral BENG 1, het bepalen van de energiebehoefte, is nu complex. Deze moet nog beter gaan aansluiten op de werkelijkheid.”

 

BENG 3 lastig bij hoogbouw

De problemen met BENG 1 worden inmiddels wel erkend en daaraan zal gesleuteld worden, is de verwachting van Eijsackers. Minder bekend is dat BENG 3 ook zijn nukken heeft. “Het aandeel hernieuwbare energie kan lastig te halen zijn in binnenstedelijk gebied met bijvoorbeeld hoogbouw. Hier heb je veel vierkante meters, maar geen compensatie omdat je weinig dakoppervlak voor zonnepanelen hebt. Je zou BENG 3 afhankelijk moeten maken van de slankheid van een gebouw. Je kan in de BENG 3 bijvoorbeeld ook de aansluitverplichting op een warmtenet een plek geven. Deze nuances zijn nu niet terug te vinden in de eisen. Daarnaast is de relatie tussen EPC en BENG nog niet eenduidig.”

 

Ventilatiewarmtepomp

Ook al is de markt nog in afwachting van de definitieve eisen, voor een fabrikant als Duco is het zaak om niet stil te blijven staan. “Innovatie is key”, vertelt Richard Geraerts van Duco als hij naar de toekomst kijkt. “We zijn vier jaar geleden al aan de slag gegaan met de BENG-eisen. Daar is de DucoBox Eco uit voort gekomen. Dit is een twee-zonegestuurde ventilatiewarmtepomp.”

Geraerts: “Een volgende stap voor ons is om te kijken hoe je  alle huisinstallaties aan elkaar kunt koppelen en met elkaar kunt laten communiceren. De gebruiker heeft dan nog maar één afstandsbediening nodig voor het hele huis.”

De grote opkomst voor de Duco-themadag op 13 juni gaf aan dat iedereen begrijpt dat we straks met Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) aan de slag moeten, aldus Richard Geraerts. “Dit heeft bij ons geresulteerd in de bouw van een nieuwe Duco-hal van 12.000 vierkante meter voor productie van onze ventilatiesystemen. Zo kunnen we straks beter aan de vraag voldoen.”

Meer weten over BENG?

Lees dan ook onze gratis whitepaper ‘Alles wat u moet weten van Beng’.

Reageer op dit artikel