nieuws

Nog volop subsidie voor warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en biomassaketel

energie

Nog volop subsidie voor warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en biomassaketel

Er is dit jaar nog volop subsidie beschikbaar voor duurzame verwarmingstoestellen als warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Dat blijkt uit een overzicht van RVO.nl van de aanvragen voor de Investeringssubsidie Duurzame energie (ISDE) tot 1 april 2018.

RVO.nl geeft op zijn website de stand van zaken weer op 1 april 2018. Daaruit blijkt dat in 2018 voor 1 april 7.454 aanvragen zijn ingediend voor in totaal 19.250.000 euro aan subsidie. Voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) heeft het kabinet in 2018 een bedrag gereserveerd van 100 miljoen euro. Dat is 10 miljoen meer dan in 2017.

Wel zijn de regels voor 2018 ten opzichte van de voorgaande jaren weer iets bijgesteld. Lees daarover meer in: Subsidieregels voor warmtepompen, biomassaketels en zonneboilers in 2018.

Hoogte subsidie per apparaat

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie daarvan. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de website van RVO.nl, dat de regeling uitvoert in opdracht van de overheid.

 

Warmtepomp populairste apparaat

Sinds de introductie van de ISDE-regeling in 2016 is de warmtepomp het apparaat waarvoor het meest subsidie is aangevraagd. Ook in 2018 is dat het geval. Bij de aanvragen van particulieren ging het in 28,5 % van de gevallen om subsidie voor warmtepompen, bij aanvragen van de zakelijke markt was dat in 37,8 % het geval.

Particuliere en zakelijke aanvragen

Onder ‘aanvragers’ verstaat de subsidieverstrekker zowel particulieren als zakelijke gebruikers. In 2018 vroegen tot nu toe 6704 particulieren subsidie aan. In 750 gevallen ging het om aanvragen uit de zakelijke markt.

 

 

ISDE aanvragen als installateur

Ook de installateur kan voor zijn klant de ISDE-subsidie aanvragen. De klant is echter altijd degene die het geld van RVO krijgt. Hoe pakt u zo’n aanvraag effectief en efficiënt aan? Daarvoor maakte Gawalo het stappenplan ISDE-subsidie aanvragen voor de installateur.

 

Lees ook:

Subsidieregels ISDE voor warmtepompen, biomassaketels en zonneboilers in 2018

Stappenplan ISDE-subsidie aanvragen voor de installateur

Reageer op dit artikel