nieuws

Geen gasketel meer, maar wat dan wel?

energie

Geen gasketel meer, maar wat dan wel?

De Groningse gaskraan moet dicht, zo klinkt het in de politiek, en alle woningen moeten zo snel mogelijk van het gas af. In de praktijk blijken de meeste eigenaren minder haast te maken. Maar welke alternatieven kunnen installateurs aanbieden als een klant die gasgestookte cv-ketel nu echt de deur uit wil?

De politieke ambitie is duidelijk: alle gebouwen in Nederland moeten op termijn van het gas af. Nieuwbouwwoningen krijgen vanaf 1 juli per definitie geen aansluiting meer op het gasnet. En ook voor bestaande woningen en gebouwen moeten eigenaren en corporaties op zoek naar CO2-neutrale, duurzame verwarmingstechnieken, waarbij het verbruik van fossiele brandstoffen wordt uitgefaseerd.

Gasketel vanaf 2021 in de ban

Ook de installatiebranche lijkt dit gedachtegoed nu helemaal te hebben omarmd. Zo stelde een brede coalitie van milieuorganisaties, energiebedrijven en de installatiebranche onlangs nog een manifest op waarin ze ervoor pleiten de gasketel vanaf 2021 in de ban te doen.  Ondertekenaars van het manifest waren brancheorganisatie Uneto-VNI, Energie Nederland en Greenpeace, de VFK (vereniging van cv-ketelfabrikanten), DHPA (warmtepompfabrikanten), Eneco, Enpuls, Essent, Gasunie, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK en adviesbureau BDH.

Klanten nog niet klaar voor energietransitie

Niet alle Nederlandse woning- en gebouweigenaren willen evenveel haast maken met de energietransitie, zo blijkt uit recent onderzoek. En bovendien weten veel gewone huizenbezitters niet echt waar te beginnen. Installatiebedrijf Feenstra gaf opdracht tot de Nationale Monitor Energietransitie, een representatief onderzoek onder het Nederlands publiek door marktonderzoeksbureau MWM2. “De energietransitie staat voor de deur, maar bewoners weten vaak nog niet wat dat voor hen persoonlijk gaat betekenen. Het is daarom belangrijk dat we het nog dichterbij brengen en mensen aan de hand gaan meenemen in de stappen die ze zelf kunnen zetten in het verduurzamen van hun energiehuishouding”, zegt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra.

Drie tools voor advies over duurzame warmtetechnieken

Om eigenaren en bewoners goed te begeleiden bij deze stappen naar duurzame verwarming, zijn recent een aantal handige tools ontwikkeld. Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor consumenten en opdrachtgevers. Maar ook installateurs kunnen hier hun voordeel mee doen bij het adviseren over duurzame technieken of het beantwoorden van kritische vragen. Ook kunnen ze zo vermijden dat kritische klanten beter beslagen ten ijs komen dan zijzelf.  Vaak hebben geïnteresseerde opdrachtgevers zich via internet namelijk al behoorlijk in de materie verdiept.

Factsheets individuele warmtetechnieken

Adviesbureau CE Delft maakte een overzicht van tien verschillende individuele warmtetechnieken. Het gaat hierbij om technieken die in woningen kunnen worden toegepast die niet op een warmtenet zijn aangesloten. Per techniek ontwikkelde het adviesbureau een factsheet, met een overzicht van de mogelijkheden, de voors en tegens, de randvoorwaarden, het rendement, het energieverbruik en de kosten. Doordat alle technieken op dezelfde manier worden beschreven, zijn ze onderling vergelijkbaar. De sheets zijn beoordeeld door externe experts en zoveel mogelijk gebaseerd op openbare gegevens en informatie.
Op warmtetechnieken.nl staan factsheets over de volgende oplossingen:

  • hr-combiketel,
  • pelletkachel,
  • HRe-ketel
  • luchtwarmtepomp
  • bodemwarmtepomp
  • hybride warmtepomp
  • elektrische weerstandsverwarming
  • infraroodpanelen
  • warmwaterboilers
  • zonneboiler

Gratis whitepaper: Water verwarmen met een zonneboiler

Gratis whitepaper: Water verwarmen met een zonneboiler

Website duurzamewarmte.nl voor advies op maat

Eerder al was er de website duurzamewarmte.nl, met informatie over vier duurzame technieken: zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De site zet alle informatie over deze vier duurzame warmtetechnieken op een rijtje, inclusief de kosten en besparingen. Met een handige tool kan iedereen advies op maat voor het eigen huis krijgen, evenals informatie over betrouwbare leveranciers en beschikbare subsidie.
De site is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), de brancheverenigingen die zijn betrokken bij de vier technieken, voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). De Stichting Duurzame Energie Prestatie Keur heeft alle aangesloten leveranciers bij duurzamewarmte.nl getoetst op kwaliteit.

 

Oplossingen voor aardgasvrije nieuwbouwwoningen

De ZEN themagroep Gasloze Nieuwbouw heeft onlangs een brochure gemaakt met praktische oplossingen voor aardgasvrije nieuwbouwwoningen. In de ZEN brochure Alternatieven voor aardgas zijn de vijf opties voor een aardgasvrije nieuwbouwwoning beschreven en met elkaar vergeleken: de pluspunten, minpunten, investering en jaarlasten. Het is een praktische handreiking voor projectontwikkelaars, bouwbedrijven, corporaties en andere bouwprofessionals.
De brochure is gemaakt in samenwerking met de themagroep Gasloze Nieuwbouw, geïnitieerd door Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, 2017/2018. Aan de themagroep is deelgenomen door Pieter van Alphen (Techneco Energiesystemen), Leo Brouwer (RVO), Lisa de Goei (Van Wijnen Rosmalen), Gideon Goudsmit (Energie-Positief), Peter Heijboer (DWA Installatie- en energieadvies), Willem Hooijkaas (Nederlands Platform Warmtepompen), Peter de Jong (Stichting Natuur en Milieu), Marco Kranenburg (ERA Contour), Henk Monshouwer (ToMM Advies), Maarten Markus (AM BV) en Rokus Wijbrans (Carbon Capital Solutions). Voorzitter van de werkgroep was Jan Fokkema (NEPROM).

 

Lees ook:

Is de cv-ketel passé?

Installateurs stapgewijs voorbereiden op gasloos

Cv-ketel eruit, hybride warmtepomp erin

Reageer op dit artikel