nieuws

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

energie

Onder druk van de overheid laten woningbouwcorporaties hun woningvoorraad in gestaag tempo verduurzamen. Het hoogste streven daarbij is ‘nul-op-de-meter’. Bij portiekflats uit de jaren ’60 niet vanzelfsprekend, maar in De Bilt en Drachten is dat toch gelukt. In beide projecten speelt de warmtepomp een centrale rol.

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

Woonstichting SSW gaf in 2016 een opdracht voor groot onderhoud aan 36 appartementen aan de Henrica van Erpweg en 28 appartementen aan de Mr Samuel van Houtenweg in De Bilt. Comfortabeler wonen en lage energielasten was het uitgangspunt. De Verduurzamers, een samenwerkingsverband van Heijmans, Talen Vastgoedonderhoud, agNOVA architecten en Trecodome, voerde de opdracht uit.

 

‘Nul op de meter’ voor portiekflat in De Bilt

Het eerste deelproject ging van energielabel F naar A. Renoveren naar ‘Nul op de meter’ was voor deze appartementen helaas niet te realiseren, omdat het gebouw zeven woonlagen telt en de kosten ronduit te hoog lagen. Voor de portiekflat aan de Mr Samuel van Houtenweg lukte dat wel. Chiel Boonstra, directeur/eigenaar van adviesbureau Trecodome licht toe welke werktuigbouwkundige installaties in dit project zijn toegepast door Van de Sluis Technische Bedrijven en Kooiker Installatie B.V.

Lees het hele verhaal in ‘CO2-emissie, daar moet het eigenlijk over gaan’

Gerenoveerde woningen Mr Samuel van Houtenweg in De Bilt.

Nul op de meter voor portiekflat in Drachten

Jorritsma Bouw voerde in 2016 in opdracht van Accolade groot onderhoud uit aan 114 appartementen in portiekflats uit de jaren ’60 in Drachten. Ze werden bovendien geïsoleerd en kregen zodoende een upgrade naar energielabel B. Binnen dezelfde opdracht viel een pilotproject van een portiekflat met twaalf appartementen, die in zijn geheel nul-op-de-meter (NOM) moesten worden. Hendrik Wetting, hoofd Calculatie bij Breman Drachten, geeft tekst en uitleg.

Lees het hele verhaal in ‘Met open mind naar nul-op-de-meter’

Gerenoveerde portiekflat in Drachten, met zonnepanelen verwerkt in de gevel.

Meer voorbeelden van ‘nul-op-de-meter-renovaties’

Lekke portiekflats naar nul op de meter

Warmtepompproject van het jaar: 2nd skin in Vlaardingen

Reageer op dit artikel