nieuws

Renovatie Apeldoornse jaren’60-flats zorgt voor energiebesparing en beter binnenklimaat

energie

Een grondige renovatie moet het jaren’60- complex Lindenhove aan de Loolaan in Apeldoorn duurzaam, comfortabel en zeer energiezuinig maken. De servicekosten voor bewoners blijven dezelfde, dankzij investeringen en leningen van VvE en gemeente.

Renovatie Apeldoornse jaren’60-flats zorgt voor energiebesparing en beter binnenklimaat
Foto Rob Voss - www.robvoss.nl

Net als bij veel andere gebouwen uit de jaren ’60-’70, was de hele schil van complex Lindenhove aan vervanging toe. Ook hadden bewoners veel klachten over het comfort van het binnenklimaat in zomer en winter. Daarnaast waren er zorgen over het complexe onderhoudsvraagstuk en over de veiligheid van balkons.

 

Zeer energiezuinig

Het complex krijgt een nieuwe schil met vloer- en dakisolatie, nieuwe gevels en kozijnen, triple glas en een ventilatieoplossing met warmteterugwinning (wtw), waarmee 83% van de warmtevraag wordt weggenomen. Hiermee wordt volgens de initiatiefnemers jaarlijks 170.000 m3 gas bespaard, 306 ton CO2 minder uitgestoten en 75% bespaard op onderhoudskosten. Het gebouw en de appartementen zullen na renovatie voldoen aan het predicaat ‘zeer energiezuinig’. Ook wordt het gebouw NoM-ready gemaakt. Dit betekent dat het gebouw in de toekomst volledig ‘Nul-op-de-Meter’ kan worden.

 

Beter binnenklimaat

Door de renovatie krijgen de bewoners een verbeterd binnenklimaat en grotere en veiligere balkons. Ook de levensduur van het gebouw en appartementen gaat erop vooruit. Door energiebesparing en besparing op de onderhoudskosten gaan de huidige bewoners hiervoor niet meer servicekosten betalen.

 

Subsidie gemeente voor verduurzaming

Eind 2014 heeft de Vereniging van eigenaren voor het eerst met de gemeente gesproken over de mogelijkheden om het pand tijdens een renovatie meteen ook te verduurzamen. In 2015 heeft de gemeente een subsidie verstrekt van 37.000 euro waarmee de VvE dit proces en de begeleiding van het proces kon bekostigen.

 

Energiebespaarlening

De totale investering voor het twaalf verdiepingen tellende Lindenhove bedraagt 8,5 miljoen euro. Uiteindelijk bleek een lening van € 3,6 miljoen via de gemeente noodzakelijk om het project te realiseren. De gemeente ging oorspronkelijk uit van leningen met een duur van maximaal 15 jaar. Voor Lindenhove is een uitzondering gemaakt en is een lening afgesloten met een aflossingstermijn van 25 jaar. Dit om stijging van de servicekosten voor de bewoners te voorkomen. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) heeft de VvE een VvE Energiebespaarlening van 2,9 miljoen afgesloten. Tot slot financiert de VvE 2 miljoen euro met RVO-subsidie en eigen middelen.

 

Lees ook:

Hoe verduurzaam je jaren ’60-woningen (whitepaper)

Reageer op dit artikel