nieuws

Nieuwbouwwoningen nog dit jaar zonder gasaansluiting

energie

Nieuwbouwwoningen nog dit jaar zonder gasaansluiting

Politieke partijen verdringen elkaar om het duurzame woord te verkondigen. Nu zet de Tweede Kamer vaart achter het streven om nieuwe huizen niet langer aan te sluiten op het gasnet.

Het kabinet had er vier jaar voor uitgetrokken, dan zouden nieuwe woningen niet langer op het gasnet mogen worden aangesloten. Maar de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vindt bij nader inzien dat het wel wat sneller kan. Zij willen regelen dat doorsnee nieuwbouwwoningen nog dit jaar zonder gasaansluiting moeten worden opgeleverd.

 

Gasverbruik terugdringen

Vrijwel de hele Kamer wil het gasverbruik fors terugdringen om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien. Nu worden bijna alle huizen in Nederland nog met gas verwarmd en moet een nieuwbouwwoning worden opgeleverd met een gasaansluiting.

 

Liever geen gasnet

Dat wordt voortaan andersom: een nieuwbouwwijk mag straks alleen nog op het gasnet worden aangesloten als het niet anders kan. Als een alternatief, zoals een warmtenet of warmtepomp, wel heel duur zou uitpakken bijvoorbeeld.

 

Het is dringen

Het is dringen om woningen van het gas te helpen: GroenLinks heeft zelfs een complete wet ontworpen om dat te bereiken en verdedigt die later op de dag in de Kamer. Ook al neemt de regeringscoalitie GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren nu de wind uit de zeilen, zij is van plan toch door te zetten.

 

CO2-uitstoot

Wereldwijd hebben overheden bindende afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat doen ze door enerzijds te sturen op energiebesparing en anderzijds op het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen in plaats van uit fossiele brandstoffen. Deze overstap naar duurzame energie wordt de energietransitie genoemd. Is de cv-ketel passé?

 

Verder lezen Politiek

Overheid beraadt zich op uitfasering cv-ketel

Alle nieuwbouw moet gasloos

 

Verder lezen Techniek

Is een warmtepomp duurder dan een gasaansluiting?

Hybride warmtepomp goedkoopste en snelste optie voor energietransitie bestaande bouw

Duurzaamheidsadviseur pleit voor ‘techniekneutraliteit’

All-electric NOM-woning zorgt niet voor CO2-reductie

Energieneutraal met gasaansluiting

Warmtepomp belangrijkste vervanger van de cv-ketel

 

 

Reageer op dit artikel