nieuws

Overheid beraadt zich op uitfasering cv-ketel

energie

Volgens Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Rob Jetten (D66) van CDA moet er een plan komen voor de uitfasering van de gasgestookte cv-ketel. Cv-ketels moeten worden vervangen door warmtepompen en hybride systemen. Minister Wiebes neemt dit voorstel in overweging, zo blijkt uit Kamerstukken.

Overheid beraadt zich op uitfasering cv-ketel

Volgens Tweede Kamer-lid Rob Jetten (D66) zouden de 400.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, voortaan plaats moeten maken voor warmtepompen en hybride systemen. Zijn college Agnes Mulder (CDA) sluit zich daarbij aan. Beide Kamerleden roepen Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, op om een plan te ontwikkelen voor de uitfasering van de gasketel.

 

Hybride warmtepomp als alternatief voor cv-ketel

Wiebes werd al eerder gepolst over een verbod op cv-ketels door Kamervragen van William Moorlag van de PvdA. Hij wilde weten hoe de minister over ‘de hybride warmtepomp als alternatief voor gasgebruik in woningen’ denkt. Aanleiding voor zijn vragen was een onderzoeksrapport van Stichting Samen Energie Neutraal. Daaruit zou blijken dat woningen relatief goedkoop energieneutraal kunnen worden gemaakt door hybride warmtepompen toe te passen.

 

Hernieuwbaar gas

In zijn antwoorden op de vragen van Moorlag stelde Wiebes dat “meerdere oplossingen mogelijk zijn voor verschillende situaties” bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Of hybride warmtepompen bij de ‘CO₂-arme’ oplossingen horen, is volgens de minister “sterk afhankelijk van de ontwikkeling van hernieuwbaar gas”. Alleen is hernieuwbaar gas op dit moment niet grootschalig beschikbaar en zijn de productiekosten hoog, zo stelt hij. Daarmee suggereert Wiebes dat hij hybride systemen voorlopig nog niet als een grootschalig toepasbaar energieneutraal alternatief beschouwt.

 

Dempen piekvragen elektriciteitsnet

Wel stelt hij dat hij hybride warmtepompen als middel ziet voor CO₂-reductie op korte termijn. Bovendien belasten hybride systemen het elektriciteitsnetwerk minder dan all-electric oplossingen, geeft hij toe.  Een hybride warmtepomp kan op koude winterdagen namelijk gebruik maken van het gasketeldeel – zodat er minder stroom wordt gevraagd door de warmtepomp.

 

Cv-ketel verbieden

Peter Vermaat, topman bij netwerkbeheerder Enexis riep de politiek al enkele weken geleden op om op korte termijn de cv-ketel te verbieden en te vervangen door warmtepompen. In reactie hierop stelt Wiebes dat het idee om gasketels ‘op termijn’ te verbieden, wordt meegenomen in onderzoek. Wiebes: “Voor maatregelen in de gebouwde omgeving is het verstandig om aan te sluiten bij natuurlijke vervangingsmomenten. Vervanging van de cv-ketels is zo’n moment. (…) Het voorstel van de CEO van Enexis suggereert een one-size-fits-all oplossing. In het pakket aan maatregelen voor verduurzaming van de gebouwde omgeving kunnen dit soort maatregelen overwogen worden, als onderdeel van een consistente aanpak waarbij meerdere opties worden afgewogen.”

 

Reageer op dit artikel