nieuws

‘Onderzoek aan slimme meters deugt niet’

energie

Dat zegt emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale in het consumentenprogramma Kassa. “Suggestieve berichtgeving” fulmineert Netbeheer.

‘Onderzoek aan slimme meters deugt niet’

Het onderzoek deugt niet zegt de hoogleraar over het onderzoek zoals uitgevoerd door Kiwa. “Je zou verwachten dat de keuringsinstantie keurt volgens de geldende normen en dat is niet gebeurd. De steekproef klopt niet en de belastingproef is niet uitgevoerd; een schroefdraad die stuk is gedraaid werd vervolgens buiten het onderzoek gehouden.”

 

Slimme meters vervangen

En Ale gaat nog een stapje verder in zijn tirade: “Dat Kiwa zich met met dit knoei-onderzoek inlaat, zou niet mogen, de vraag is waarom ze dat doen.” Zijn compaan in de strijd tegen Netbeheer Nederland, onderzoeker Peter Coppes vult aan: “Ze spelen met de veiligheid van 80.000 woningen. Die meters zouden allemaal vervangen moeten worden. En wel nu meteen!”

Twijfels veiligheid gasmeters

Tijdens eerdere uitzendingen van Kassa uitten beide heren sterke twijfels zijn over de veiligheid van tienduizenden nieuwe gasmeters. Volgens de emeritus hoogleraar Ale en onderzoeker Peter Coppes zouden deze meters onmiddellijk moeten worden vervangen.

 

Suggestieve berichtgeving

Netbeheer Nederland betreurt “de aanhoudende suggestieve berichtgeving”. Verder reageert Netbeheer via een verklaring op haar website: “Nergens in het betoog van de deskundigen is er aangetoond dat er sprake is van een daadwerkelijk onveilige situatie. Netbeheerders hebben hun conclusie over veiligheid getrokken op basis van daadwerkelijk onderzoek door het onafhankelijke instituut KIWA en Holland Innovative. De berichtgeving van Kassa suggereert onterecht dat de gasmeter acuut onveilig zouden zijn.”

 

Veilig of knoeiwerk

Het euvel zit ‘m in de schroefdraad waarmee de slimme gasmeter wordt aangesloten. Die zou volgens de norm te kort zijn. ‘Dus niet goed’ zeggen Ale en Coppes. ‘Maar wel veilig’ zegt Netbeheer. Dat is in een notendop de impasse waar men nu in is beland.

Links de goede schroefdraad, rechts de schroefdraad die te vroeg stopt.

 

Toezichthoudende instanties

De vraag is nu wie een eindoordeel gaat vellen. Sinds de introductie van de slimme gasmeter in 2012 is er geen toezicht op de veiligheid van deze meter geweest. Wie toezicht moet houden staat niet duidelijk omschreven in de Gaswet. Zo blijkt uit een rondgang van Kassa langs toezichthoudende instanties.

 

Toezicht

Zowel de Inspectie Leefomgeving en Transport, het Agentschap Telecom, de Autoriteit Consument en Markt, de Voedsel- en Waren Autoriteit als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geven aan geen toezicht te houden op de productveiligheid van slimme gasmeters.

 

Regie nemen

Vanwege de onrust die is ontstaan door uitzendingen van Kassa over onveilige gasmeters van het merk Landis en Gyr (de G4 en G6 van de 4.2 generatie) heeft het SodM uiteindelijk besloten om de regie te nemen in het onderzoek hiernaar. “We zullen waar nodig andere toezichthouders inschakelen”, aldus woordvoerder Cynthia Heijne van SodM.

 

Slimme meters vervangen

Netbeheer Nederland gaf al eerder aan 40.000 van deze meters met een defect te vervangen voor eind 2018. Afgelopen week maakte de organisatie bekend deze meters voor eind maart te vervangen, maar dat zou niets met de veiligheidsrisico’s op de korte termijn te maken hebben.

 

Veel meer probleemmeters

Uit het onderzoek van Kassa zou blijken dat dat er veel meer probleemmeters zijn. “Naast de 40.000 die worden vervangen zijn er nog zo’n 30.000 à 40.000 meters waarop een adapter is bevestigd om het lekken van gas te voorkomen. Deze meters laat Netbeheer Nederland hangen, omdat uit onderzoek van Kiwa zou blijken dat deze veilig zijn,” zo schrijft Kassa op haar website.

Peter Coppes (links) en Ben Ale (rechts).

 

Knoeiwerk

“Knoeiwerk” zegt Coppes in de meest recente uitzending van Kassa over deze adapter.  Coppes heeft inmiddels samen met mede-onderzoeker Piet Maas het rapport ‘Onderzoek naar de veiligheid van de slimme gasmeter van Landis & Gyr G4/6 generatie 4.2‘ opgesteld, met advies aan de netbeheerders en het SodM om meters die op kwetsbare plekken hangen, zoals in kelders waar fietsen tegenaan gezet worden, eerst te vervangen

 

Wordt vervolgd…

 

Reageer op dit artikel