nieuws

GroenLinks wil aardgasloze nieuwbouwwoningen

energie

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren dient vandaag 7 november 2017 haar initiatiefwet voor gasloos bouwen in. Daarmee wil ze de verplichting schrappen om nieuwbouwwoningen een gasaansluiting te geven.

GroenLinks wil aardgasloze nieuwbouwwoningen

Het voorstel van Van Tongeren gaat verder dan de plannen uit het Regeerakkoord Rutte III. Daarin moeten gemeenten per wijk moeten kiezen voor wel of geen gasaansluiting. In de huidige wet staat als hoofdregel een aansluitplicht op het gas. De initiatiefwet van Van Tongeren zorgt ervoor dat gasloos de norm wordt bij nieuwbouwwoningen.

 

Gasloos ontwikkelen nieuwbouw

Onno Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development, is alvast voorstander van de initiatiefwet: “Wij willen versnellen door enkel nog gasloos te ontwikkelen. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de hele Nederlandse woningvoorraad in 2050 klimaatneutraal zijn. Aangezien de gemiddelde levensduur van een gasnet 40 jaar is, is het bouwen van nieuwbouwwoningen met gasaansluiting gewoon kapitaalvernietiging. De initiatiefwet sterkt ons in het streven om eindelijk van het gas af te komen.”

 

Aardgasloos bouwen technisch goed mogelijk

Van Tongeren: “Woningen bouwen zonder gas is technisch goed mogelijk. Landen om ons heen doen dat allang. Vanwege het klimaat moeten we snel ons gasverbruik afbouwen. Maar ook omdat huishoudens Gronings gas gebruiken, met alle gaswinningsellende van dien. Deze wet is zo logisch, het zou eigenlijk al lang geregeld moeten zijn.”

 

Lees ook:

Is de cv-ketel passé?

Installateurs stapsgewijs voorbereiden op gasloos

Uitvoering verduurzaming is de grootste uitdaging

Aardgas in de energietransitie

Warmtepomp belangrijkste vervanger van cv-ketel

Warmtepomp wordt massaproduct

Reageer op dit artikel