nieuws

Duurzaamheidsadviseur pleit voor ‘techniekneutraliteit’

energie

Welke techniek komt de komende jaren als winnaar uit de bus? Heeft straks elk huis pv-panelen? Een warmtepomp? Of wellicht een micro-wkk? Gaan we helemaal elektrisch en kunnen we van het gas af?

Duurzaamheidsadviseur pleit voor ‘techniekneutraliteit’
Nieuwe woningen Aireywijk voor groene huurders.

Het zijn vragen waar Theo Smits, adviseur Duurzaamheid en Energie bij Heijmans, eigenlijk het antwoord niet op kan en wil geven. De duurzaamheidsadviseur wedt liever op meerdere paarden.

 

Duurzaamheidsadviseur

Theo Smits werkt al bijna 40 jaar in de bouw, voor verschillende aannemers. In Boxtel was hij 12 jaar geleden betrokken bij de realisatie van EPC=0-woonwijk In Goede Aarde. Vanaf die tijd is hij zich steeds meer gaan verdiepen in duurzaamheid. Sinds 2012 is Smits adviseur Duurzaamheid en Energie binnen Heijmans.

 

Niet te dogmatisch worden

“Ik ben pragmatisch. In het ene geval is de ene oplossing beter en in het andere geval kan je beter een ander pad bewandelen.” Smits waakt ervoor dat hij zich niet in een hoek laat duwen. “We moeten oppassen dat we in onze duurzame zoektocht niet te dogmatisch worden. Er zijn nu verschillende kampen aan het ontstaan, die allemaal heel sterk in hun eigen gelijk geloven. Dat is eigenlijk heel jammer.”

 

Stuur op CO2-besparing

Natuurlijk moeten we veel duurzamer worden en daarin is sturing nodig van bovenaf, van de overheid, zegt Smits. Maar die sturing moet zich richten op het resultaat, niet alleen op welke maatregelen in een gebouw getroffen moeten worden. “Bepaal hoeveel CO2 bespaard moet worden en laat de markt bepalen hoe ze dat willen oplossen.”

 

Techniekneutrale overheid

Wat dat betreft is Smits tevreden met ex-minister Stef Blok, die eind vorig jaar besliste dat de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) – een opslag op de huur na een duurzame renovatie – ook kan worden gevraagd van huurders in woningen die hun gasaansluiting hebben behouden. De coalitie Stroomversnelling had hier juist tégen gepleit. Blok beargumenteerde zijn besluit door te zeggen dat hij ‘techniekneutraal’ wenst te zijn. Smits: “Daar ben ik het principieel mee eens.”

 

Lees het hele interview met Theo Smits

 

Lees ook:

Opinie: Niet gasvrij maar CO2-vrij

Energieneutraal met gasaansluiting

Is de cv-ketel passé

 

Reageer op dit artikel