nieuws

Veiligheid slimme gasmeters in twijfel getrokken

energie

De beheerders van de gasnetwerken gaan zo´n 40.000 gasmeters vervangen. Het schroefdraad van de koppeling is te kort.

Veiligheid slimme gasmeters in twijfel getrokken

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft en onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes zeggen dat de meters zo snel mogelijk vervangen moeten worden omdat mogelijk gas kan gaan lekken. Dat blijkt uit het tv-programma Kassa, dat de twee deskundigen heeft gesproken. Ze trekken de veiligheid van de zogeheten slimme meters van het merk Landis+Gyr ernstig in twijfel.

 

Specificaties gasmeters

De meters zijn nog maar een jaar geleden geïnstalleerd, maar ze blijken niet aan de specificaties te voldoen. Ongeveer de helft van de meters met de productiefout is al vervangen, de andere helft volgt ‘binnen afzienbare tijd’, meldt Netbeheer Nederland. De brancheorganisatie stelt dat consumenten zelf geen actie hoeven te ondernemen en dat de meters in de tussentijd veilig zijn.

Slimme gasmeters kunnen gas gaan lekken door te kort schroefdraad van de koppeling

Veiligheid slimme gasmeters

De netbeheerders bestrijden dat de meters onveilig zijn. Dat ze toch worden vervangen, is volgens Netbeheer Nederland besloten omdat uit onderzoek is gebleken dat onzeker is of de meters door de productiefout wel twintig jaar mee kunnen, zoals de bedoeling is. Volgens een woordvoerster wilden Kassa en Ale niet vertellen waar ze hun conclusies op baseren. Ze noemt dat kwalijk, omdat het over veiligheid gaat.

 

Geen risico op korte termijn

,,Kletskoek´´, zegt de emeritus hoogleraar. Ook een redacteur van Kassa zegt dat de netbeheerders wel degelijk uitleg hebben gekregen. Kassa heeft de netbeheerders ook gevraagd naar hun onderzoeksgegevens, maar die kregen ze niet. Netbeheer Nederland wilde met het ANP alleen een samenvatting van een van de twee onderzoeken delen. Daarin staat dat op korte termijn geen risico te verwachten is.

 

Verkeerde koppeling

De deskundigen hebben een exemplaar van de verkeerd geproduceerde koppeling bekeken. Verder laat Kassa een foto zien van netbeheerder Stedin waarop twee exemplaren staan: een goede met schroefdraad dat tot bovenin doorloopt en een verkeerde waarvan het laatste stuk schroefdraad zichtbaar ontbreekt.

 

Niet opgelet

Emeritus hoogleraar Ale zegt dat het verschil volkomen duidelijk is. “De netbeheerders hebben gewoon niet opgelet.” Ale noemt dat ergerlijk. Hij heeft de indruk dat pas actie is ondernemen toen er media-aandacht kwam

Reageer op dit artikel