nieuws

Utrechtse wijk Overvecht-Noord aardgasvrij

energie

De stad Utrecht gaat de 8.000 woningen uit de bestaande wijk Overvecht-Noord uiterlijk in 2030 aardgasvrij maken. De aardgasleidingen in de wijk worden niet meer vervangen.

Utrechtse wijk Overvecht-Noord aardgasvrij

De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief Energie-U en bewoners wat dit betekent voor de woningeigenaren en de energie-infrastructuur in de wijk.

 

Aardgasleiding niet meer vervangen

Met de 8.000 woningen in Overvecht-Noord zet Utrecht de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken. De keuze viel om meerdere redenen op deze wijk. “Onze aardgasleidingen zijn in deze wijk over enkele jaren aan vervanging toe”, zegt Joep Weerts, directeur Klant & Markt van netbeheerder Stedin. “Een nieuwe aardgasleiding leggen we voor zo’n veertig jaar aan. Dat is natuurlijk zonde om nu te doen, als we al weten dat we van het gas af gaan voor het eind van de levensduur van de leidingen.”

 

Meer werkgelegenheid in de wijk

Wethouder Lot van Hooijdonk voegt daaraan toe: “We willen dat dit de wijk veel oplevert. Energiezuinige huizen zijn een stuk comfortabeler om in te wonen. Ook streven we ernaar dat het leidt tot meer werkgelegenheid in de wijk. Dit sluit mooi aan bij De Versnelling van Overvecht. Met de Versnelling investeren we in de wijk.”

 

Wonen zonder aardgas

In Overvecht-Noord heeft 83 procent van de woningen een gasaansluiting (6.600 woningen). De overige woningen hebben stadsverwarming of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Driekwart van de woningen in Overvecht-Noord is van woningbouwcorporaties.

 

Hele stad aardgasvrij

Het is de bedoeling dat  uiteindelijk dat de hele stad aardgasvrij wordt. Dat is een enorme operatie. Iedere wijk komt aan de beurt om het gasnet te vervangen voor een duurzaam alternatief. De gemeente kijkt met woningeigenaren en samenwerkingspartners welke oplossing het best past per gebied.

 

Bijeenkomsten voor woningeigenaren

De samenwerkende partijen organiseren in november bijeenkomsten voor woningeigenaren. Huurders krijgen een uitnodiging voor een bijeenkomst van hun woningbouwcorporatie of verhuurder, zodra er concrete plannen zijn voor het aardgasvrij maken van een complex.

 

Green Deal aardgasvrije woningen

Utrecht is een van de gemeenten die de Green Deal aardgasvrije wijken heeft ondertekend. Om aardgasvrij wonen te stimuleren heeft de overheid op 8 maart 2017 met 30 gemeenten, 12 provinciën en 5 netbeheerders een Green Deal aardgasvrije wijken gesloten. Gemeenten spraken daarin af om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Dit betreft voornamelijk bestaande woningen. Alle gemeenten die betrokken zijn bij de Green Deal, hebben inmiddels initiatieven voorbereid om bestaande wijken, in overleg met de bewoners, aardgasvrij te maken.

 

Lees ook:

Subsidie voor gasloos verwarmen in Amsterdam

Is de cv-ketel passé?

Gasloze gebouwen onderdeel nieuwe regeerakkoord

Reageer op dit artikel