nieuws

Restwarmte voor nieuwbouwwijk in Roosendaal

energie

Restwarmte van de afvalenergiecentrale van SUEZ gaat de Roosendaalse wijk de Nieuwe Wipwei voorzien van duurzame warmte. Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) heeft daarvoor in samenwerking met BAM en Thermaflex het bestaande lagetemperatuurwarmtenet uitgebreid.

Restwarmte voor nieuwbouwwijk in Roosendaal

Al in 2012 legde Duurzaam Energienet Roosendaal een warmtenet aan voor het verwarmen van het Kellebeek college in de wijk Stadsoevers. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van pure restwarmte van 42°C uit de nabij gelegen SUEZ afvalenergiecentrale die anders verloren zou gaan. Volgens de initiatiefnemers bespaart het Kellebeek college hiermee al 50% op de energierekening.

 

Lagetemperatuurwarmtenet

Met de aansluiting van De Nieuwe Wipwei op dit warmtenet is een volgende mijlpaal bereikt. Nu kunnen ook individuele woningen warmte afnemen van dit lagetemperatuur-warmtenet. Door gebruik te maken van lagetemperatuurrestwarmte is het warmteverlies kleiner en het thermische rendement hoger.

Aanleg warmtenetwerk

Het warmtenetwerk werd binnen drie weken aangelegd om de overlast voor de omwonenden te beperken. De realisatie was in de handen van Thermaflex, gespecialiseerd in prefab warmtenetwerken en BAM infra, specialist in infrastructuur en warmtenetwerken.

 

Warmtenet uitbreiden

DER wil het warmtenetwerk in de nabije toekomst verder uitbreiden. Van de 60 MW restwarmte capaciteit die de Suez-centrale nu heeft, wordt op dit moment maar 5 MW gebruikt.

 

Bekijk de aanleg van het lagetemperatuurwarmtenet in deze projectvideo

Reageer op dit artikel