nieuws

Alle nieuwbouw moet gasloos

energie

“Het is logisch dat je nieuwbouw niet meer op het gas aansluit. Geld dat je nu investeert in extra gasleidingen is weggegooid”

Alle nieuwbouw moet gasloos

Vandaag dient Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks een initiatiefwet in die de huidige aansluitplicht op het gasnet voor nieuwbouwwoningen uit de wet haalt.

 

Nieuwbouw is gasloos

“Het kabinet heeft de intentie om woningen in 2050 van het gas af te hebben, maar daarvoor is nog steeds niets geregeld”, zo stelt GroenLinks in een persbericht. “De GroenLinks initiatiefwet stelt een duidelijke nieuwe norm; nieuwbouw is gasloos.”

 

Bouwbedrijven

Deze norm zou volgens de politieke partij ook sterk bepleit worden door Vereniging Nederlandse Gemeentes, het Inter Provinciaal Overleg, de netbeheerders, bouwbedrijven zoals Ballast Nedam en Dura Vermeer, Uneto-VNI en milieuorganisaties. “Dat bleek onder andere op een hoorzitting die op initiatief van GroenLinks in juni dit jaar door de Tweede Kamer werd gehouden.”

 

Hernieuwbare energie

Van Tongeren: “We willen minder fossiele brandstoffen gebruiken en over op hernieuwbare energie dus dan is het logisch dat je nieuwbouw niet meer op het gas aansluit. Geld dat je nu investeert in extra gasleidingen is weggegooid. Het is zo logisch dat iedereen denkt dat het allang geregeld is. Maar met deze wet wordt alle nieuwbouw gasloos.”

Van Tongeren: "We willen minder fossiele brandstoffen gebruiken en over op hernieuwbare energie dus dan is het logisch dat je nieuwbouw niet meer op het gas aansluit"

150.000 woningen op gas

Volgens onderzoek van stichting Natuur & Milieu worden met de huidige wetgeving nog steeds 150.000 nieuwbouwwoningen op het gas aangesloten in de komende jaren. “Dat druist in tegen de kabinetsdoelstelling om in 2050 geen enkele woning meer op het gas te hebben. Netbeheerders moeten dan toch investeren in gasleidingen die maar kort gebruikt zullen worden.”

 

Gas uit Groningen

Huishoudens gebruiken gas uit Groningen. “Vanwege de ernstige problemen rond de mijnbouw in Groningen is het urgent de af te bouwen. Ook raakt het Groningse gasveld leeg.  Nieuwe huizen die goed geïsoleerd zijn, waar je op moderne wijze kookt en verwarmt en waar je zelf energie opwekt. Nederlanders zijn er klaar voor.”

 

Onderzoek Aardgasloze Nieuwbouw

Natuur & Milieu onderzocht eerder dit jaar de nieuwbouwplannen voor 2017 tot en met 2021 van Nederlandse gemeenten via een steekproef. Toen bleek dat bijna 150.000 woningen (64 procent) die tussen 2017 en 2021 opgeleverd worden nog een gasaansluiting krijgen. Slechts 12 procent van de geplande nieuwbouw zou met zekerheid duurzaam worden verwarmd, zo valt te lezen in het Onderzoek Aardgasloze Nieuwbouw van Natuur en Milieu van mei 2017.

 

Verder lezen

Verplichting gasaansluiting vervalt voor nieuwbouw

11.000 extra banen door aardgasvrije gebouwen

Aardgas in de energietransitie

Aardgas-discussie onevenwichtig zegt Gasunie

 

 

Reageer op dit artikel