nieuws

11.000 extra banen door aardgasvrije gebouwen

energie

Een aardgasvrije gebouwde omgeving leidt tot meer banen en een betere handelsbalans. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en TKI Urban Energy.

11.000 extra banen door aardgasvrije gebouwen

De gebouwde omgeving is in Nederland verantwoordelijk voor 18% van de CO2-uitstoot. Volgens de studie van CE Delft kunnen alternatieven als warmtenetten met aardwarmte, all-electric woningen met warmtepompen, hernieuwbaar gas en duurzame biomassa – in combinatie met isolatie – aardgas overbodig maken en de CO2-uitstoot aanzienlijk terugdringen. Bovendien zorgt deze energietransitie van de gebouwde omgeving voor heel veel werk in de bouw- en installatiebranche. “Duurzame wijken zijn een banenmachine. Hiermee kunnen de formerende partijen 11.000 mensen aan werk helpen en tegelijk de CO2-uitstoot fors verlagen,” zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

 

50 miljard voor bouw- en installatiesector

Volgens het onderzoek van CE Delft zorgt de energietransitie in de gebouwde omgeving voor 75 miljard euro aan extra investeringen, waarvan bijna 50 miljard in de bouw- en installatiesector. Daarnaast verbetert de handelsbalans met gemiddeld een half miljard euro per jaar, vooral omdat er minder aardgas hoeft te worden geïmporteerd.

 

Toekomst zonder aardgas

Ook branchevereniging Uneto-VNI is lid van de NVDE. Voorzitter Doekle Terpstra is overtuigd van de voordelen die horen bij een toekomst zonder aardgas. “Het is de moeite waard om er naar toe te werken.” Terpstra wijst er wel op dat een toekomst zonder aardgas niet van de ene op de andere dag mogelijk is. “Ik ben enthousiast, maar ook realistisch. Het zou mooi zijn als het nieuwe kabinet de gasloze ambities ondersteunt en actief meewerkt aan het faciliteren ervan.”

 

Energietransitie bestaande bouw

“Een aardgasloze nieuwbouw is betrekkelijk eenvoudig en redelijk snel te realiseren”, geeft Doekle Terpstra toe. “Voor bestaande gebouwen ligt dat natuurlijk heel anders. Om die van het gas af te helpen, hebben we nieuwe netwerken, technieken en kennis nodig. We praten over het transformeren van een complexe infrastructuur. Dat is mogelijk als we het goed aanpakken en er de tijd voor nemen.”

 

Reële prijzen aardgas en energie

De studie van CE Delft laat zien dat de transitie niet vanzelf zal plaatsvinden en bovendien niet gratis is. Volgens de NVDE komen maatschappelijke kosten als CO2-uitstoot en luchtvervuiling nu onvoldoende tot uiting in de prijs van het aardgas. Door de huidige lage aardgasprijs zou een overgang naar aardgasvrije wijken zorgen voor een daling van de economische groei met 0,2%. De NVDE pleit daarom voor een andere, reële prijs voor zowel aardgas als duurzame vormen van energie.

 

Verder lezen:

Aardgas-discussie onevenwichting, zegt Gasunie

Aardgas in de energietransitie

‘Nieuwbouwwijk zonder aardgas goed mogelijk’

 

Reageer op dit artikel