nieuws

Test met energiemodule op dak hoogbouwflat

energie

Op het dak van een appartementsgebouw aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht wordt de komende maanden een innovatieve energiemodule getest. De PowerNEST van IBIS Power wekt energie op uit zon en wind.

Test met energiemodule op dak hoogbouwflat

De hoogbouwflat met tien verdiepingen is eigendom van woningcorporatie Bo-Ex. De proefplaatsing is een onderdeel van het project ‘Inside Out’. De woningcorporatie onderzoekt daarin met het Inside Out-consortium hoe de jaren ’60-’70 hoogbouwflat aan de Henriëttedreef energieleverend gemaakt kan worden. De stroom opgewekt door de energiemodule wordt direct gebruikt in de gemeenschappelijke ruimtes. Bo-Ex zal later onderzoeken of het mogelijk is om in de flat te stoppen met stadsverwarming. In september worden de eerste proefresultaten verwacht.

 

Geen overlast voor bewoners

Bos installatiewerken is als installateur betrokken bij de proefplaatsing. De grootste zorg voor de installateur is dat de bewoners geen overlast ondervinden, zo vertel directeur Rogier Bos in het AD: “Geen geluid of trillingen. Als er toch overlast is tijdens de proef, dan zetten we de windgenerator stil.” De afgelopen weken heeft Bos Installatiewerken alle voorbereidingen getroffen om het dak gereed te maken voor de plaatsing. Op 6 juli is de module het dak op gehesen.

Beperkt ruimte voor installaties

De windmolen met verticaal draaiende turbine en zonnepanelen stond tot nu opgesteld in de Groningse Eemshaven. Met de proefplaatsing van de PowerNEST op het dak van de flat onderzoekt het consortium hoeveel wind- en zonne-energie opgewekt kan worden in stedelijk gebied. Jaren ’60-’70 hoogbouwflats hebben een relatief klein dakoppervlak, waardoor opwek van voldoende zonne-energie lastiger is dan bij grondgebonden woningen en lage flats en er beperkte ruimte is voor installaties.

 

Inside Out-consortium

Het Inside Out-consortium bestaat uit woningcorporatie Bo-Ex, Nefit-Bosch Thermotechniek, Alkondor Hengelo, Bos Installatiewerken, LomboXnet, architectenbureau cepezed, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project is mede gefinancierd door TKI Urban Energy uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het Ministerie van Economische Zaken.

Reageer op dit artikel