nieuws

Wijzigingsblad bij NEN 7120 gepubliceerd

energie

Wijzigingsblad bij NEN 7120 gepubliceerd

NEN heeft een wijzigingsblad gepubliceerd bij de norm NEN 7120 voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen.

Het normontwerp van NEN 7120 is in februari 2016 voor commentaar gepubliceerd. De normcommissie heeft de ingezonden commentaren besproken en de commentaargevers geïnformeerd over de wijzigingen die zijn aangebracht.

 

Aanvullingen

Naast een aantal kleine onderwerpen zijn in het wijzigingsblad onder andere de volgende onderwerpen opgenomen/aangepast:
– de waardering van biomassa;
– een aanpassing van de getalswaarde voor de primaire energiefactor voor elektriciteit;
– de waardering van boosterwarmtepompen;
– de herziene waardering van W/W (water/water) en B/W (brine/water) en L/W (lucht/water-warmtepompen voor ruimteverwarming;
– de waardering van ventilatieconvectoren;
– de waardering van de elektrische voorverwarming van een natuurlijke toevoerluchtvolumestroom.

 

EPBD en BENG

Deze aanpassing van NEN 7120 is naar verwachting de laatste grote inhoudelijke aanpassing van de norm. NEN werkt aan een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (NTA 8800), gebaseerd op de Europese normen vanuit de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Ook worden de komende jaren de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) geïntroduceerd.
Dit nieuwe wijzigingsblad A1 bij NEN 7120 wordt gelijktijdig met NEN 7125 gepubliceerd. NEN 7125 is de ‘Energieprestatienorm voor Maatregelen op Gebiedsniveau (EMG)’. NEN heeft deze nieuwe norm onlangs ter commentaar gepubliceerd.

Reageer op dit artikel