nieuws

Alkmaar wil bestaande wijken gasloos maken

energie

De aanleg van het warmtenet Alkmaar is met het kruisen van de Hoornsevaart binnen bereik van bedrijven en woningen in de binnenstad.

Alkmaar wil bestaande wijken gasloos maken

 

“Daar ligt een groot potentieel aan grote gebouwen dat kan worden aangesloten op het warmtenet. We zijn in gesprek met bedrijven die er gebruik van kunnen maken. Eén daarvan is Poppodium Victorie dat voor warmte heeft gekozen”, legt Arjan ten Elshof, directeur van afvalbedrijf HVC uit. HVC verbrandt restafval in de afvalenergiecentrale in Alkmaar. Daarbij komt warmte vrij die HVC gebruikt om elektriciteit op te wekken en het warmtenet te voeden.

 

CO2-reductie van 14 auto’s

De aansluiting van een gebouw als Poppodium Victorie zou goed zijn voor een CO2-reductie van 53 ton per jaar. “En dit staat gelijk aan de uitstoot van veertien auto’s die elk 25.000 km per jaar rijden.” Voor de oversteek van het warmtenet is een deel van de Hoornsevaart afgezet met damwanden en vervolgens leeggepompt, om de leidingen onder het water te leggen.Een technisch hoogstandje omdat er veel kabels en leidingen liggen, zoals hoogspanning en riolering, waar omheen gewerkt moet worden.

 

Los van gas

Op 8 maart ondertekende de gemeente Alkmaar de Green Deal ‘aardgasloze wijken’. Alkmaar wil een aardgasloze (bestaande)wijk realiseren. De gemeente onderzoekt samen met HVC welke wijk en welke gebouwen aangesloten kunnen worden op het warmtenet. “Het warmtenet aanleggen in nieuwbouwwijken heeft relatief weinig impact, maar de potentie zit niet alleen daar. Ook de bestaande wijken sluit HVC graag aan, zodat de restwarmte optimaal benut wordt en er zoveel mogelijk CO2-reductie wordt gerealiseerd.”

Reageer op dit artikel