nieuws

Nieuw type zonnecel eind 2018 op de markt  

energie

Een Engels bedrijf claimt vanaf eind 2018 dunnefilm-zonnecellen commercieel beschikbaar te hebben op basis van het magische materiaal perovskiet.  

Nieuw type zonnecel eind 2018 op de markt  

 

De toepassing van het materiaal perovskiet (calciumtitaniumoxide, CaTiO) bij het omzetten van licht in elektrische energie heeft de afgelopen jaren een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt, zo blijkt. Volgens onderzoekers en marktpartijen kunnen zonnecellen gemaakt uit perovskiet de zonnepanelenmarkt met een omvang van 42 miljard dollar op hun kop zetten. Dat schrijft de Bloomberg nieuwsdienst.   

  

Zonnecellen als coating  

Perovskieten kunnen gemengd worden met vloeistoffen en aangebracht worden op een breed scala aan materialen. Bloomberg schetst een toekomst waar zonnecellen als een coating worden aangebracht – gespoten of geprint – op ramen, gebouwen en voertuigen. En dat bij prijzen die veel lager zouden kunnen liggen dan de huidige oplossingen voor zonnestroom.   

  

Perovskiet veelbelovend  

Het materiaal perovskiet werd in 2016 door het World Economic Forum op de zevende plaats gezet in de top 10 van veelbelovende technologieën. Universiteiten en bedrijven over de hele wereld onderzoeken de mogelijkheden om perovskiet toe te passen in zonnecellen en zonnepanelen. “De weg ‘van lab naar fab naar dak’ is echter lang en vol struikelblokken,” zo schreven de Nederlandse onderzoekers Wim Sinke en Albert Polman al in 2014 op de website van energie-onderzoeksinstituut ECN.   

  

Silicium zonnepanelen  

“Siliciumpanelen hebben zich in de praktijk bewezen. De lat ligt hoog voor de introductie van volledig nieuwe soorten zonnepanelen; qua kosten, prestaties en levensduur.” Silicium wordt al decennialang – sinds de eerste ruimtevaartprogramma’s – toegepast in zonnecellen. Momenteel wordt er mondiaal voor ongeveer 40 miljard dollar (2016) van dit type zonnepanelen verhandeld, aldus marktonderzoeker IHS Markit. Een minpunt van deze techniek betreft de relatief hoge energiekosten van de productie.   

  

Rendement van perovskiet  

In 2006 werd duidelijk dat perovskiet goed bruikbaar is om zonlicht om te zetten in elektrische energie. Een doorbraak was er in 2012, toen het rendement boven de 10 procent kwam. In het lab worden inmiddels rendementen gehaald van meer dan 20 procent.Daarmee nadert het langzaam het rendement van silicium zonnecellen, dat rond 25 procent ligt en nauwelijks meer progressie maakt.   

 
 

Printbare zonnecellen  

Het bedrijf Oxford Photovoltaics, een startup uit de Universiteit van Oxford zegt bezig te zijn met de ontwikkeling van een dunnefilm perovskiet zonnecel die direct printbaar is. Afgelopen december maakte het bedrijf bekend ruim 9 miljoen euro te hebben ontvangen van investeerders, waaronder oliebedrijf Statoil. Het bedrijf verwacht eind 2017 een prototype en eind 2018 een commercieel product beschikbaar te hebben.   

  

Instabiliteit   

Critici menen dat het zo ver nog niet is. Zij spreken van instabiliteit van het materiaal als dat een langere tijd in aanraking is geweest met de open lucht, waardoor de prestaties snel teruglopen. Verder zou het aanbrengen van het materiaal op grote oppervlakten niet eenvoudig zijn, het is lastig het materiaal als een gelijkmatige coating aan te brengen.   

 
 

 

 

Reageer op dit artikel