nieuws

Nieuwe Europese methode energieprestatie in zicht

energie

Gecoördineerd door NEN hebben de afgelopen jaren marktpartijen gewerkt aan normen die moet leiden tot een nieuwe Europese bepalingsmethode in de Europese Richtlijn Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Nieuwe Europese methode energieprestatie in zicht

 

Alle normen die hiervoor zijn opgesteld zijn aangenomen, zo meldt normenorganistie NEN, die voor Nederland de Europese normen zal publiceren. De Europese landen hebben op het eindconcept van al deze normen positief gestemd en zullen deze in het komende half jaar in hun land publiceren.

 

Set van normen

De bepalingsmethode is vastgelegd in een set normen. Deze set bevat normen over onder andere isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en schakelapparatuur. Het gaat zowel over berekenen als meten, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw en zowel voor woningen als utiliteitsbouw.

 

Eén methode voor energieprestatie

In een begeleidend persbericht legt NEN uit: “Gebouwen gebruiken 40% van de energie in Europa. Door gebouwen energiezuiniger te maken kan veel worden bespaard. Daarom worden in Europa de energieprestatie-eisen steeds strenger. Met één Europese methode voor bepaling van de energieprestatie wordt meer inzichtelijk gemaakt hoe ver de verschillende landen met deze opgave zijn.”

 

 

Reageer op dit artikel