nieuws

123.000 zonnepanelen op grootste zonnepark van Nederland

energie

Het grootste zonnepark van Nederland is op 19 januari officieel geopend. Het park ligt in het havengebied Oosterhorn in Delfzijl en levert 30 MW uit 30 hectare zonnepanelen.

123.000 zonnepanelen op grootste zonnepark van Nederland

 

De meer dan 120.000 geïnstalleerde zonnepanelen genereren circa 30 MW energie en kunnen daarmee ongeveer 7.500 huishoudens van energie voorzien. Groningen Seaports in Delfzijl levert de grond en het Duitse Wirsol zorgde voor de financiering, bouw en exploitatie. Wirsol is een projectontwikkelaar van zonnestroom en windenergie. Er is in totaal 40 miljoen euro geïnvesteerd.

 

SDE+-Subsidie

Het zonnepark is ontwikkeld door Sunport Energy. De bouwvergunning kwam in 2014. En begin 2015 werd aan het project de SDE+-subsidie toegekend. Tijdens de ontwikkelfase werden Ecofys en Sunbeam betrokken voor technisch advies en Green Giraffe voor financieel en juridisch advies, alsmede voor de totstandkoming van de overeenkomsten.

 

Groot, groter …

Hoewel dit park vooralsnog de grootste is in zijn soort in Nederland, staan nieuwe en nog grotere parken al op de nominatie. Zo kwam in december al de toezegging voor een SDE+-subsidie voor Solarpark Scaldia in Vlissingen-Oost . Hier gaat het om maar liefst 50 MW, zo schrijft Solar Magazine op haar site.

 

Grootst

En volgens nieuwssite nu.nl heeft een Fries bedrijf de subsidie op zak om 320.000 zonnepanelen te plaatsen in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer. Daar hebben we het direct over een verdubbeling van het vermogen van het solarpark in Zeeland, ofwel 103 megawatt. Het equivalent van bijna dertigduizend huishoudens zou daarmee van duurzame elektische energie kunnen worden voorzien. 

Reageer op dit artikel