nieuws

Biogas verwarmt sportcentrum Stiens

energie

Vandaag wordt in Stiens een warmtekrachtinstallatie geopend die draait op biogas. De vrijkomende warmte wordt geleverd aan het sportcomplex It Gryn.

Biogas verwarmt sportcentrum Stiens

Het biogas wordt geleverd door de biogasinstallatie op het terrein van melkveebedrijf en kuikenmesterij Maatschap De Boer – Talsma. Het gas stroomt vanaf de vergister net buiten Stiens naar het sportcomplex in het centrum via een leiding van twee kilometer met een diameter van 160 mm.
 

Warmtekracht

Bij het zwembad is een warmtekrachtinstallatie gerealiseerd met een elektrisch vermogen van 400 kW. De opgewekte elektriciteit wordt door energieleverancier Greenchoice ingevoed in het netwerk en aan haar klanten geleverd. Met de vrijkomende warmte worden de sporthallen en zwembaden van It Gryn verwarmd. In totaal is 800.000 euro geïnvesteerd in aanpassingen aan de vergister, de gastransportleiding met gasdroger en compressor en de warmtekrachtinstallatie.
 

Opening

Vanmiddag opent staatssecretaris Atsma van infrastructuur en milieu de installatie. Ook ondertekent de staatssecretaris de Green Deal ‘Verduurzaming zwembaden’ met betrokken partijen als VSG, Recron, KNZB, Optisport en Sportfondsen Nederland.
Ter gelegenheid hiervan heeft vanochtend het symposium ‘Boer zoekt zwembad’ plaats gevonden. Daar hebben verschillende gastsprekers verteld over hun ervaringen met energiebesparing en energiebeleid voor zwembaden.

Reageer op dit artikel