nieuws

Atsma opent duurzaam kantoor Rijkswaterstaat

energie

Rijkswaterstaat wegendistrict Groningen-Drenthe in Assen heeft een nieuw, duurzaam gebouw. Vandaag verrichtte staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) de officiële opening.

Atsma opent duurzaam kantoor Rijkswaterstaat

Naast het gebruik van duurzame materialen worden verschillende nieuwe technieken ingezet voor energievoorziening en het binnen klimaat.

Vloerventilatie

Het nieuwe gebouw heeft een duurzaamheidslabel A. Dit is het resultaat van een combinatie van toepassing van duurzame materialen, zeer hoge isolatiewaarden en een innovatieve en energiezuinige (klimaat)-installatie. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van vloerkoeling en – verwarming, aangesloten op een warmtekoudeopslag. Ook de ventilatie is in de vloeren opgenomen. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst voor opwekking van energie.

Gesloten

Het gebouw heeft een houten hoofddraagconstructie. De gevel aan de zuidzijde is gesloten om het geluid van de A28 en de warmte ’s zomers buiten te houden. Deze gevel is van beton met een reliëf van gefreesd asfalt; een verwijzing naar de taken van Rijkswaterstaat die in het kantoor gehuisvest is. Aan de noordzijde is de gevel juist zeer open.

Het gebouw is 1.600 m² groot en biedt plaats aan 65 werkplekken. Daarnaast zijn vergaderfaciliteiten en een calamiteitenruimte gerealiseerd. De centrale hal van het gebouw is multifunctioneel in te zetten voor bijeenkomsten en als kantine en ontmoetingsplek.

Reageer op dit artikel