blog

Ik moet u iets bekennen…

energie

“Verkoop cv-ketels stijgt, ondanks klimaatdoelstelling”, zo meldde de NOS op 23 augustus. “Deze uitkomst heeft ons verrast”, zegt ook directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. “We moeten juist van het aardgas af. De huizen waar nu een nieuwe cv-ketel is geplaatst, zitten nog voor vijftien jaar vast aan gas. Dit is een ongewenste ontwikkeling.”

Ik moet u iets bekennen…

Op het moment dat ik dit lees is het half acht in de ochtend en zit ik aan de ontbijttafel. Een dag eerder is juist mijn vorige blog over de toename van vraag naar warmtepompen in de Gawalo gepubliceerd. En op de achtergrond zijn de bouwvakkers zojuist begonnen met hun werkzaamheden om ons eigen huis te verduurzamen. Boren, frezen we zijn direct al lekker wakker zeg maar.

Aardgasloos wonen

Het is een groot project geworden waarbij we enerzijds het wooncomfort verhogen en anderzijds de energierekening flink willen verlagen. We zijn nu halverwege het project en het ultieme doel is om uiteindelijk aardgasloos te wonen. Want ja, als je elke dag mensen inspireert om te verduurzamen, is het logisch om ook zelf deze stappen te nemen.

Nieuwe cv-ketel

Hoe toevallig is het dat net vandaag onze oude cv-ketel van de muur wordt gehaald. En wat had ik hier graag willen zeggen dat we een volledig elektrische oplossing hebben gekozen. Maar helaas ik moet u teleurstellen. Want na veel wikken en wegen dragen ook wij bij aan de gestegen omzet van de cv-ketel. Dus ja ik beken; in de verduurzaming van ons huis hebben we een nieuwe cv-ketel aangeschaft.

Afstemming bouwkundige en installatietechnische maatregelen

Inmiddels heb ik zelf mogen ervaren hoe complex het is om tot de meest effectieve maatregelen te komen voor het verduurzamen van een bestaande woning, rekening houdend met onder andere comfort en budget. Maar ook met de cruciale afstemming tussen bouwkundige maatregelen en de installatiemaatregelen. Ik ben dankbaar voor alle adviezen die ik vanuit mijn netwerk heb gekregen. Helaas weken alle adviezen wel enorm van elkaar af. En dat maakt het maken van een definitieve keuze er overigens niet eenvoudig op.

Consistent verduurzamingsadvies

Vanuit die optiek kan ik  dan ook ontzettend blij worden van de samenwerking binnen het Wijklab in de gemeente Leidschendam-Voorburg waar de partijen Van der Leij bouwbedrijven en installateur Feenstra ambitieus aan de slag zijn om voor gelijksoortige typen woningen een betrouwbaar en consistent verduurzamingsadvies te maken. Hierbij houden zij direct rekening met de meest kansrijke infrastructuur in de wijk.

Online platform Woonconnect

Deze samenwerking vindt plaats met het digitale online platform Woonconnect. Hierin kunnen wijkbewoners door middel van een zogenaamde digitale huissleutel inloggen. Zij komen dan terecht op een gedigitaliseerde versie van hun eigen woning. Het systeem laat vervolgens zien hoe de woning er op dit moment visueel en energetisch uitziet. Uiteindelijk kunnen de bewoners helemaal zelf aan de gang met scenario’s zoals aardgasloos of nul-op-de-meter en zien direct wat de impact van deze maatregelen op hun persoonlijke situatie is. Kortom, met slechts enkele klikken weten zij wat de toekomstige energierekening wordt, wat het kost om dit te regelen maar bijvoorbeeld ook hoe de woning er na de ingrepen uit zal zien.

Digitale huissleutel

Wat had ik persoonlijk graag al zo’n digitale huissleutel van mijn woning willen hebben! Een dergelijke aanpak loodst je door toch een ingewikkeld keuzetraject. Het zal naar mijn gevoel slechts een kwestie van tijd zijn voordat alle woningen in Nederland een dergelijke digitale huissleutel hebben. Zelfs zonder deze sleutel weet ik één ding nu al; mijn cv-ketel zal zeker geen 15 jaar in mijn woningen blijven hangen. Kortom, op de lange termijn zal deze keuze een desinvestering zijn. Maar vooruit, op de korte termijn zorgt hij nog wel even lekker voor de nodige comfort.

 

*Brigitte Berends is Partner Kwartiermakers in de Bouw. 

Kwartiermakers in de bouw werken met trots aan baanbrekende initiatieven voor een duurzame transitie. Wij helpen met lef te pionieren, dwars te denken, waar nodig om te denken, maar altijd hands-on en resultaatgericht. Kwartiermakers in de bouw verkennen, verbinden, ontwikkelen en lanceren. Momenteel zijn wij nauw betrokken bij het OPZuid programma ‘Sneller en Beter naar Nul op de Meter‘ (SBNOM).

Reageer op dit artikel