artikel

Energiewacht bereidt zich voor op een toekomst zonder cv-ketel

energie

In 2017 vierde serviceorganisatie voor verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen Energiewacht zijn 25-jarig jubileum. “Het jubileum is echt een kantelpunt”, vertelt Manager Operations Ingeborg Maasdijk. Want ook de voorbereiding op een aardgasloze toekomst kwam toen in een stroomversnelling.

Energiewacht bereidt zich voor op een toekomst zonder cv-ketel

Tekst: Marion de Graaff

Het hele veranderingsproces is al ruim voor 2017 begonnen. Manager Operations Ingeborg Maasdijk vertelt: “Natuurlijk merkten we al een aantal jaar geleden dat er dingen veranderen. Daarom zijn we bijvoorbeeld in 2016 al gestart met de verkoop van zonnepanelen.”

 

Alternatieven voor de cv-ketel

“Ook kwamen we steeds vaker alternatieven voor de cv-ketel tegen. Daar vonden we onze weg wel in; onder de monteurs zijn er genoeg die die nieuwe technieken allemaal razend interessant vinden. Die snorden zelf op internet – lang leve internet – handleidingen op en gingen aan de slag.”

“Toen echt duidelijk werd dat de kentering door zou zetten, hebben we onze missie en visie aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen. Het traject kwam in 2017 in een stroomversnelling, en dat is toevallig ook het jaar waarin we 25 jaar bestonden.”

 Leestip: Alternatieven voor de cv-ketel: overzichten, stappenplannen en berekeningen

 

Training voor hele bedrijf

Maar hoe krijg je 480 man/vrouw personeel mee bij zo’n grote omslag? “Je denkt natuurlijk in eerste instantie aan de veranderingen voor de monteurs”, zegt Maasdijk, “maar echt iedereen in het bedrijf krijgt ermee te maken en moet dus ingelicht en getraind worden. En het ‘gewone werk’ gaat gewoon door, het was een hele toer.”

“We hebben per functiegroep geïnventariseerd wat er nodig was en welke kennis er al in huis was. Op basis van competenties en een aantal andere factoren hebben we bepaald welke opleidingen/cursussen/trainingen er nodig waren. Sommige hebben we zelf verzorgd, maar we hebben ook scholing ingekocht bij externe partijen.”

Leestip: ‘Trainingen over warmtepompen lopen meteen vol’

 

Ook isolatie en zonnepanelen

“Een van de punten waar we bij onze mensen op hameren is om naar het totaalplaatje te kijken. De consument komt bij ons terecht voor het geheel: wat kunnen wij aanraden als het gaat om energiebesparing en duurzaamheid? Dan is een ketel of warmtepomp een onderdeel, maar betrek ook isolatie en zonnepanelen erbij. Die boodschap moet bij al onze mensen voor in het hoofd gaan zitten. Op die manier kunnen we als Energiewacht bijdragen aan de energietransitie waar we met z’n allen voor staan.”

Leestip: Veelvoorkomende fouten bij het installeren van zonnepanelen

 

Opleiding nieuwe technieken

“Het mooie is trouwens wel dat er voor het werk van service- en onderhoudsmonteur sinds kort ook een niveau 4-opleiding is, waarbij juist die nieuwe technieken centraal staan. We hebben al een behoorlijk aantal mensen via dat traject op laten leiden, en ik ben bezig met een nieuwe reeks aanmeldingen.”

 

Versnipperd opleidingsaanbod

Maasdijk geeft aan dat er met de omslag flink wat tijd en geld is gemoeid. En dat er de nodige ‘hobbels’ waren. “Een van de lastige dingen was om uit het versnipperde opleidingsaanbod de juiste onderdelen te kiezen”, zegt ze. “We hadden vrij snel duidelijk wat we allemaal nodig hadden, maar de zoektocht naar de invulling daarvan was ingewikkeld.”

 

Balans scholing en praktijk

Daarnaast is het heel belangrijk om goed op de balans tussen scholing en praktijk te letten. Ik bedoel daarmee dat een monteur die een training heeft gehad om zonnecollectoren of airco’s te plaatsen dat dan ook graag wil gaan dóén. In die zin moet je ook weer niet te snel gaan met opleiding, het is erg zoeken naar wat en wanneer. Dat is een spanningsveld.”

 

Regelgeving en maatvoering niet gestandaardiseerd

Het is op dit moment verder nog zo dat de regelgeving en maatvoering voor wat betreft toestellen en technieken nog niet is gestandaardiseerd. Het ging tot nu om maatwerk en niet om massaproductie. Dat zit er wel aan te komen, maar zover is het nog niet. De shake out moet nog komen. Tot die tijd is het een beetje pionieren.”

 

Branchevereniging ondersteunt

Opgewekt: “Gelukkig houden wij wel van een uitdaging en is doorzettingsvermogen een van onze sterke punten. We zijn op de goede weg. Ik merk dat de brancheverenigingen de laatste twee jaar meer ondersteunend proberen te zijn. Ze denken mee over opleidingen, verstrekken informatie en dat brengt een mooie wisselwerking met zich mee.”

 

Contracten en diensten herzien

Energiewacht was met haar service natuurlijk heel erg gefocust op cv-ketels. Daar waren de diensten, pakketten en abonnementen op afgestemd. Maasdijk: “Ook dat hebben we herzien. Door de contracten generiek te maken, vallen ook producten als vloerverwarming en warmtepompen onder onderhoud. We merken dat steeds minder consumenten langlopende contracten willen, maar liever hebben dat we eenmalig komen en dat zij zelf bepalen of en zo ja wanneer de volgende check is. De vraag om huurproducten neemt toe, en ook daarin gaan we richting nieuwe technieken.”

 

Prijsstelling steeds beter

De nieuwe pakketten gaan niet opeens veel duurder worden, maar de prijzen zullen in de loop van de tijd steeds beter worden afgesteld. “Ook dat is pionieren”, zegt Maasdijk lachend. “Over cv-ketels hebben we big data, de meeste nieuwe technieken bestaan nog maar heel kort. We moeten nog uitvinden wanneer onderhoud nodig is, en wanneer bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. We zullen de prijs steeds nauwkeuriger kunnen vaststellen.”

Leestip: Cv-ketel krijgt SIM-kaart

 

Duurzame energie betaalbaarder

“Het is een feit dat nieuwe energie, denk aan warmtepompen, op dit moment nog wat prijziger is. We weten dat dat bij particuliere klanten gevoelig ligt, maar het is een kwestie van tijd. In de nabije toekomst zullen de overheid en overige betrokkenen bij het Klimaatakkoord ervoor zorgen dat nieuwe energie steeds betaalbaarder wordt.”

Leestip: Goedkopere warmtepomp in de maak

“Zakelijke klanten zijn over het algemeen erg blij dat wij de handschoen oppakken en hen ontzorgen op het gebied van energie en duurzaamheid. We werken vaak met open calculaties en nacalculaties. Met diensten als PlusJeHuis, producten van airco tot warmtepomp en met voorlichtingsbijeenkomsten zoals Zonneburen hebben we heel veel te bieden.”

 

Toekomstbestendige organisatie

Het is al met al een grootscheepse operatie met als doel om toekomstbestendig te zijn. Maasdijk: “Naast het hele kennisverhaal gaat het ook om middelen, waaronder gereedschap, meetapparatuur, pbm’s, en ga zo maar door. De monteurs komen nu nog regelmatig nieuwe en onbekende dingen tegen, maar het gaat erom dat je de schouders eronder zet en niet bang bent. Het is proberen, informatie uitwisselen en leren van elkaar. We hebben geweldige praktijkbegeleiders die de monteurs met raad en daad bijstaan. Het is een mooie uitdaging die we voor 100% aangegaan zijn en waar we heel serieus mee bezig zijn. Want zoiets is natuurlijk een ongoing process, we blijven opletten, vooruitkijken en sturen.”

 

Lees ook:

Installateurs stapsgewijs voorbereiden op gasloos

Cv-monteurs kunnen ook warmtepompen installeren

Warmtepompen installeren: tien tips

Meer vakmensen opleiding voor de energietransitie

 

Reageer op dit artikel