artikel

Volledig energieneutraal hotel ook architectonisch hoogstandje 

energie

Volledig energieneutraal hotel ook architectonisch hoogstandje 

Een van de duurzaamste hotels van Nederland verrijst op de kop van het Java-Eiland in Amsterdam. Doordat gestreefd wordt naar een epc van 0, is energie-efficiëntie erg belangrijk in Hotel Jakarta Amsterdam.    

Door Joop van Vlerken   

 

Waar in de Gouden Eeuw de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie naar Indonesië vertrokken, wordt nu gebouwd aan Hotel Jakarta Amsterdam. De herontwikkeling van Kop Java-eiland is in 2012 begonnen. In 2014 won WestCord Hotel de tender voor het bouwen van Hotel Jakarta. De oplevering van het hotel is begin 2018.    

De ligging op de driehoekige kop van het Java-eiland midden in de rivier ‘t IJ brengt het hotel niet alleen esthetische voordelen, vertelt Martijn Vermeij, projectleider bij ULC Installatietechiek. “Door de ligging aan het water is de kans klein dat er gebouwen naast of voor het hotel komen te staan. Hierdoor is de zoninval gegarandeerd, wat nodig is om de geplaatste zonnepanelen ook effectief te maken.” Op het dak van Hotel Jakarta worden zonnepanelen geplaatst, maar ook in de ramen worden zonnecellen verwerkt. Dit alles is nodig om het hotel klimaatneutraal te maken, want in het luxe hotel staat duurzaamheid voorop.    

 

Architecten van SeARCH

WestCord Hotels is de opdrachtgever voor Hotel Jakarta Amsterdam. Dit familiebedrijf heeft meerdere bijzondere hotels in haar portfolio, waaronder hotelschip ss Rotterdam en Hotel New York. Vanwege de prominente locatie op de punt van het Java-eiland wilde de gemeente Amsterdam hier een architectonisch hoogstandje gerealiseerd zien. De architecten van SeARCH wonnen de aanbesteding en ontwierpen het hotel als een publiek gebouw in de stijl van een Aziatische bazaar met bars, restaurants en een wellnesscentrum. De publiek toegankelijke subtropische binnentuin werd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam ontworpen en zorgt voor een Javaanse sfeer in het hotel. Het zwembad, het wellness-gedeelte, de parkeergarage en de skybar zijn ook openbaar, zodat er verbinding ontstaat met de inwoners van Amsterdam.    

BREEAM-certificaat Excellent   

Voor het ontwerp sleepte Hotel Jakarta Amsterdam het BREEAM-certificaat Excellent binnen, met een score van 73%. Volgens Vermeij is dit voor een belangrijk deel te danken aan de energie-efficiëntie van het hotel. “De EPC is 0, omdat we op een zeer zuinige manier energie opwekken met behulp van warmtekoudeopslag. De energie die hiervoor nodig is, wordt bovendien gecompenseerd met zonnepanelen. Nu is het zaak om het ontwerp te maken zoals het is bedacht en zo ook het oplevercertificaat BREEAM Excellent te behalen.”    

Een ander element waar het gebouw duurzame punten voor krijgt, is het gebruik van hemelwater voor de bewatering van de binnentuin en de sprinklerinstallatie. “In de kelder van het pand komt een bassin waarin hemelwater verzameld wordt. Voor het bewateren van de planten in de binnentuin is ongeveer 1,5 m3 water per dag nodig.” Ook materiaalgebruik, recycling en afvalscheiding zijn speerpunten in de bouw van Hotel Jakarta. Vrijgekomen afval wordt op de bouwplaats al gescheiden in acht afvalstromen en wordt op verantwoorde wijze verwerkt en zoveel mogelijk gerecycled. Beton wordt in de bouw zo weinig mogelijk toegepast en daarvoor in de plaats wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare bouwmaterialen zoals hout en bamboe. Het beton dat wel gebruikt wordt, is gemaakt van gerecycled betongranulaat. Vanwege het BREEAM-Excellent certificaat kreeg WestCord een groenverklaring van RVO.nl. Dit houdt in dat de hotelorganisatie WestCord tegen gunstigere voorwaarden kan lenen voor de bouw van Hotel Jakarta Amsterdam.    

 

Warmtepomp voor warmte én koeling   

Vermeij vertelt dat er een warmtekoudeopslag met warmtepomp wordt geplaatst onder Hotel Jakarta die het gebouw van warmte én koeling gaat voorzien. Hierdoor ontstaat er een flinke elektriciteitsvraag die nog eens verhoogd wordt door de twintig parkeerplekken voor elektrische auto’s in de parkeergarage van het hotel. Om dit verbruik te compenseren, worden zonnepanelen aangebracht op het dak en zonnecellen in de ramen verwerkt. Dit in combinatie met de hoge isolatiewaarden in de gevel, het gebruik van ledverlichting en drievoudige beglazing levert een EPC op van 0, aanzienlijk lager dan het bouwbesluit van EPC = 1.    

“Het hotel is wel aangesloten op het gasnet, maar verbruikt amper gas. We hebben een monobron gemaakt die nog aangevuld wordt met een energie-oppervlaktewaterinstallatie. Deze voorzien het hele hotel van vloerverwarming en -koeling. Daarnaast hebben we vier piekketels geïnstalleerd. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor de productie van tapwater, maar kunnen ook bijgezet worden voor de verwarming van het hotel. Bovendien wordt er in de keuken op gas gekookt.”   

 

Prefabricage   

Samen met bouwbedrijf De Nijs begon ULC in april 2016 met de bouw van dit hotel, maar de ontwerpfase begon al veel eerder. “We zijn vanaf eind 2014 samen met de architect SeARCH en de hoofdaannemer De Nijs in een bouwteam bezig met het ontwerp. Dat betekent dat we vanaf het begin hebben kunnen meedenken.” Deze vroege betrokkenheid heeft volgens Vermeij veel voordelen. “In het gebouw zijn 172 van de 200 kamers geprefabriceerd. De kamers zijn bijna helemaal van hout met betonnen vloeren. Omdat al het leidingwerk en de installaties er al in zitten, was het noodzakelijk ons bij de prefabricage te betrekken. Zodat ze na plaatsing ook echt makkelijk aan de centrale installaties gekoppeld konden worden.”    

De prefabricage vond plaats bij Ursem Modulaire Bouw in Wognum. Van daaruit werden de elementen naar Amsterdam vervoerd. Volgens Vermeij kent prefabricage weinig nadelen. “Je hebt een langere voorbereidingstijd, maar als je daar rekening mee kunt houden in de planning, is dat geen probleem. Daartegenover staat dat je een veel snellere bouwtijd hebt.” En dat is ook in het werk te zien. Nadat de betonnen tafelconstructie gerealiseerd was, zijn de prefab-elementen als legoblokjes met tien tot vijftien prefab-modules per dag geplaatst, waardoor het gebouw snel vorm krijgt. Bijkomend voordeel is dat WestCord nu al weet hoe de kamers er van binnen uit komen te zien.   

 

Volledig klimaatneutraal

Hotel Jakarta wordt volledig klimaatneutraal, het ontwerp straalt een duurzaam-industriële sfeer uit die de bezoekers terugzien in de combinatie van hout, stalen en aluminium profielen en heel veel glas. Hierdoor komt er veel licht binnen en is het uitzicht groots. Maar door het grote glazen oppervlak komt ook de warmte binnen. “Daarom zijn de ramen allemaal van triple glas en wordt er zowel lucht als vloerkoeling toegepast in het gebouw”, licht Vermeij toe. Want hoewel duurzaamheid belangrijk was voor WestCord was comfort een harde eis. “Ook dat zie je het in het hele gebouw terug. Gastvrijheid staat bij WestCord bovenaan en daarin is comfort heel belangrijk. Eén van de eisen was bijvoorbeeld dat de wifi in elke kamer goed moest zijn. Om die reden hebben we een wifi-systeem met een verhoogde dekkingsgraad toegepast. Daarnaast werden er hoge eisen gesteld aan geluid en akoestiek”, besluit hij.

 

 

 

XL Installatiefeiten

  • Opdrachtgever: Hotel Jakarta Amsterdam
  • Bouwmanagement: Building for Tomorrow, Amsterdam
  • Hoofdaannemer: De Nijs, Warmenhuizen
  • Ontwerp: SEaRCH, Amsterdam
  • Installateur: ULC Installatiegroep, Utrecht
  • Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
  • Bouwfysisch adviseur: DGMR, Arnhem   

 

 

 

Verder lezen   

Gasloos CO2-neutraal hotel in Amsterdam   

 

 

 

 

Reageer op dit artikel