partner nieuws

Van pointcloud naar BIM-model

digitalisering

Van pointcloud naar BIM-model

In 2015 maakte Hoppenbrouwers Techniek de overstap naar Stabicad. Een keuze die goed heeft uitgepakt voor de installateur, die nu meteen mee kan doen met mooie BIM-projecten.

“De kracht zit in onze mensen” – de visie van Hoppenbrouwers Techniek benadrukt een unieke bedrijfscultuur waarin de werknemers nauw betrokken zijn. Zo werd de beslissing om over te stappen naar Stabicad niet van ‘bovenaf’ gemaakt – maar gezamenlijk door alle 35 tekenaars. Na inhoudelijke presentaties door verschillende ontwerpsoftwareleveranciers, werd op één stem na, una­niem voor Stabicad gekozen.

 

Multiplatform

Het centrale tekeningenbeheer in StabiBASE en de multiplatform strategie gaven hierbij de doorslag. Ben Snijder, tekenaar bij Hoppenbrouwers, legt uit: “Vooral de eenheid is erg prettig. Het Palette Center waar alles in zit en die zowel voor Revit als voor AutoCAD werkt, vonden veel mensen fijn. Zeker in Revit is het soms even zoeken, dan is het goed dat er herkenbare elementen zijn. Daarnaast wordt StabiBASE, de database waar je al je tekeningen in Revit en AutoCAD makkelijk terug kunt vinden, echt gewaardeerd.”

 

Van pointcloud naar BIM-model

De keuze voor Stabicad heeft goed uitgepakt voor Hoppenbrouwers, vertelt Ben: “Bij verschillende projecten wordt er om gevraagd. In zulke gevallen hoeven we niets meer om te zetten en kunnen we meteen mee­doen. Mooie voorbeelden hiervan zijn projecten bij het Rijnstate Ziekenhuis met onder andere de afdeling KNO en de vernieuwde Centrale Scopen Desinfectie.

Pointcloud, Rijnstate Ziekenhuis.

 

 

Hierbij is na de sloop een pointcloud gemaakt. Deze wordt in Revit ingeladen waarna we de bestaande installaties exact kunnen overnemen, zo kunnen we goed zien hoe hoog elementen zitten en wat de afmetingen zijn. Zeker in een renovatieproject met veel installaties geeft het een duidelijk inzicht in de beschikbare ruimte.

Voorreiniging, Rijnstate Ziekenhuis.

 

Vervolgens gaan we met dit model verder in Stabicad for Revit en werken we alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties uit. Ook de inrichting, desinfectiemachines en droogkasten staan in Revit; het is echt een compleet model. Als Hoppenbrouwers zijn we erg blij met deze manier van samenwerken in BIM bij het Rijnstate Ziekenhuis.”

Lees hier meer over de succesvolle overstap naar Stabicad van Hoppenbrouwers Techniek.

Reageer op dit artikel