partner nieuws

Een slimmer, comfortabeler en veiliger huis: de Lyric-serie van Honeywell

digitalisering

Een slimmer, comfortabeler en veiliger huis: de Lyric-serie van Honeywell

Over de hele wereld vertrouwen mensen al meer dan honderd jaar op de producten van Honeywell. Nederland maakte in de jaren vijftig van de vorige eeuw kennis met het gouden rondje: een thermostaat die uiteindelijk dienst deed in driekwart van de Nederlandse huishoudens.

De komst van het internet creëerde nieuwe mogelijkheden en Honeywell greep die kansen met beide handen aan. Het rondje werd connected. Op deze manier was de thermostaat te bedienen via een app voor smartphone en tablet. Na evohome – een thermostaat met zoneregeling – is nu ook de Lyric T6 een groot succes. En het blijft niet bij thermostaten: er is namelijk een hele serie Lyric-producten die het huis van uw klant slimmer, comfortabeler en veiliger maken.

 

Automatisch energie besparen

Voor wie hem nog niet goed kent: de Lyric T6 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen – bedraad (Lyric T6) en draadloos (Lyric T6R) – en is snel en eenvoudig te installeren. De ketelmodule is dankzij de opklapbare bedradingsklep moeiteloos te plaatsen, zowel op de wand als op een inbouwdoos. De thermostaat is geschikt voor alle 24-230V aan-/uit- en OpenTherm-toestellen en stadsverwarming. Uw klant bedient de thermostaat handmatig op het display van de thermostaat of op afstand via de Lyric-app voor smartphone en tablet.

 

App met geofencing

Voor wie een onregelmatig leven leidt, is de Lyric-app tevens uitgerust met geofencing. Deze functie past de temperatuur automatisch aan op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker. De T6 weet zo automatisch wanneer de bewoner richting huis gaat en zorgt ervoor dat de verwarming op tijd aan is voor een comfortabele thuiskomst. En omgekeerd werkt het ook. Want merkt de thermostaat dat de bewoner een bepaald vooraf ingesteld gebied verlaat, dan zet hij de verwarming lager, zodat verspilling van energie wordt voorkomen. De gebruiker stelt zelf een voorkeurstemperatuur in voor wanneer hij aanwezig is en voor wanneer hij niet thuis is.

 

Slimme bediening

Een andere handige functie voor mensen die geen omkijken willen hebben naar de instellingen van hun thermostaat, is de koppeling met If This Then That (IFTTT). Dit is een online dienst waaraan weer andere diensten te koppelen zijn om zo bepaalde ‘recepten’, de zogenoemde applets, uit te voeren. Een applet kan bijvoorbeeld zijn: ‘Als de buitentemperatuur onder de 17 graden Celsius zakt, zet dan de thermostaat aan.’ Bewoners kunnen hier heel eenvoudig zelf mee aan de slag door gebruik te maken van bestaande applets of juist applets te ontwikkelen die precies passen bij hun levensstijl.

Koppeling met Apple HomeKit

In het kader van zijn Works With Honeywell-programma ging Honeywell dit jaar nog andere samenwerkingen aan met verschillende marktleiders op het gebied van connected-home-producten. Zo was de T6 bij zijn introductie al compatibel met Apple HomeKit, een universele taal die slimme apparatuur verstaat, ondersteunt en bedient via Apple’s voice assistant Siri. Daarnaast is er een koppeling met Apple Watch mogelijk, zodat gebruikers via hun horloge contact kunnen maken met hun thermostaat.

 

Koppeling met Amazon en Google

En de lijst met koppelingspartners breidt uit. Zo werd vorig jaar ook Amazon Echo toegevoegd. Met Alexa – de cloud-based virtuele assistent van Amazon – kan een huiseigenaar zijn thermostaat en andere smart devices in zijn woning met spraakcommando’s aansturen via een draadloze speaker. Bovendien is er nog de samenwerking met Google. Eigenaren van een Google Home kunnen hiermee hun Lyric- of evohome-thermostaat bedienen met de simpele woorden “OK, Google, …” en zo bijvoorbeeld met hun stem opvragen wat de temperatuur in huis is en deze eventueel direct aanpassen.

 

Waterlekkage- en vorstdetector

Maar een smart home gaat natuurlijk verder dan alleen de thermostaat. Daarom introduceerde Honeywell – óók onder de naam Lyric – andere connected producten. Zo is daar de Lyric W1 Wi-Fi waterlekkage- en vorstdetector. Dit apparaat houdt vorstomstandigheden en dreigende vochtproblemen in de gaten via ingebouwde sensoren. De detector is namelijk voorzien van een 1,2 meter lange sensorkabel die is te plaatsen rondom leidingen en over vloeren, kieren en andere plekken waar meer risico is op vorst- of waterschade. Om het detectiegebied te vergroten, kunnen extra kabels worden toegevoegd tot een lengte van 150 meter. Bij detectie van lekkage of vorst ontvangt de bewoner direct een notificatie op zijn of haar smartphone. Bovendien klinkt er dan een sirene met een geluidssterkte van 100 dB om gebruikers ook thuis te waarschuwen. Wil een gebruiker zelf andere notificaties instellen, dan is er de mogelijkheid om dat te doen via IFTTT.

 

One-boxoplossing

Handig: de Lyric W1 is een one-box-oplossing die direct te is verbinden met het wifinetwerk; een aparte hub is niet nodig. Daardoor is hij eenvoudig en binnen enkele minuten te installeren. Het product werkt op batterijen die tot drie jaar meegaan. Een stopcontact in de buurt is dus niet nodig.

Beveiligingscamera’s

Andere Lyric-producten zijn de Lyric C1 Wi-Fi Beveiligingscamera en de nieuwste Lyric C2 Wi-Fi Beveiligingscamera. Deze camera’s leggen ongebruikelijke bewegingen in huis vast en waarschuwen de bewoner daarover via de Lyric-app, zodat die in geval van nood snel actie kan ondernemen. De C2 beschikt daarnaast over slimme geluidsdetectie. Dat betekent dat de camera het geluid van een huilende baby en het alarm van rook- en koolmonoxidemelders herkent en hierbij direct een notificatie kan versturen. Gebruikers kunnen tot vier aanpasbare waarschuwingszones instellen, en per zone een bewegingsgevoeligheid instellen. Zo worden apparaten als een plafondventilator genegeerd, terwijl de C2-camera juist extra let op plekken als ramen en deuren. Dankzij de tweeweg-audiofunctie kunnen gebruikers via de Lyric-app en C2-camera praten met en luisteren naar gezinsleden, ook wanneer ze niet thuis zijn. En net als de Lyric T6-thermostaat beschikt ook de C2 over een geofencingfunctie: de camera gaat automatisch aan en uit op basis van de locatie van de smartphone van de gebruiker.

 

Basis voor smart home

De nieuwe Lyric-producten werken met dezelfde app als de Lyric T6. Wat overigens niet betekent dat de producten van elkaar afhankelijk zijn. Installateurs kunnen dus elk individueel Lyric-apparaat aanbieden aan elke klant die erom vraagt. Om welk Lyric-product het ook gaat, het uitgangspunt is altijd om huiseigenaren gemoedsrust te bieden, ook als ze niet thuis zijn. Het Lyric-platform is zo de basis voor een smart home.

Reageer op dit artikel