partner nieuws

Rioleringsberekening in BIM volgens NTR

digitalisering

Rioleringsberekening in BIM volgens NTR

Bij de release van Stabicad 11 werd al aangekondigd dat in deze versie de focus op productiviteitstools en rekenfunctionaliteit lag. Stabicad biedt rekenfunctionaliteit voor Lucht, Sprinkler, Verwarming, Tapwater, Gas en Riolering; alle leidingsystemen in een bouwwerk kunnen dus geïntegreerd in het BIM-model berekend en/of gecontroleerd worden. Nu kondigt softwareontwikkelaar Stabiplan aan dat de rioleringsberekening voor Stabicad for Revit uit de bèta-modus gehaald is.

Normen

Voorheen voldeed de Stabicad rioleringsberekening al aan de NTR3216 van 2003 maar recent is deze bijgewerkt naar de nieuwste versie: NTR3216 (2012). Dit betekent dat u een rioleringsstelsel kunt berekenen en dimensioneren op basis van deze norm. Deze norm is, net zoals de andere Europese normen, beschikbaar voor alle Stabicad lokalisaties.

Optimale Revit families

Er is een enorme slag gemaakt in de Revit families voor riolering om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar data voor het faciliteren van het BIM-proces. Zo zijn alle Revit families verrijkt met data zoals Omniclass classificaties en IFC-export parameters en zijn ze bovendien parametrisch gemaakt. Zo wordt de bestandsgrootte gereduceerd van de vaak toch al zware BIM-modellen. De families komen overeen met de EMCS 3.0 standaard en bevatten allemaal, dus ook de leidingaccessoires, een complete symbolische weergave en de family-parameters hebben uniforme namen om duidelijke schedules te genereren en data te delen.

 

 

 

Parametrische families met symbolische weergave 

Autorouting

De Stabicad for Revit rioleringsberekening ondersteunt nu autorouting. Dit werkt als volgt: bij het herdimensioneren van uw rioleringssysteem worden autorouting hulpstukken gebruikt. Mocht dit een ongeldige oplossing geven, wordt automatisch de Stabicad knooppuntoplosser gebruikt die het knooppunt voor u oplost. In het geval dat de knooppuntoplosser het knooppunt ook niet kan oplossen, kunt u de berekening toestaan om eigen hulpstukken te plaatsen die garanderen dat uw systeem aangesloten blijft na de herberekening. Er zal aangegeven worden waar, indien toegepast, aangepaste hulpstukken in het model geplaatst zijn. De tekeninstellingen voor het optimaliseren van autorouting zijn te beheren via StabiBASE.

Tekeninstellingen voor autorouting in StabiBASE 

 

Gratis webinar

Op donderdag 15 februari vindt er een webinar plaats waarin alle mogelijkheden van rioleringsberekeningen in Revit worden laten zien. Naast bovengenoemde punten komen ook zaken aan de orde zoals het instellen en visualiseren van het type rioleringsleiding in het model. Dit webinar is een must voor iedereen die controlerende of dimensionerende rioleringsberekeningen uitvoert. Schrijf u gratis in en ervaar zelf het gemak en de snelheid van deze rekenmodule! Iedereen die zich heeft ingeschreven ontvangt na het webinar de opname dus ook als u op 15 februari verhinderd bent, kunt u het webinar later nog terugkijken.

Reageer op dit artikel