partner nieuws

VR en BIM: Op virtueel bouwbezoek met Kersten Retail

digitalisering

VR en BIM: Op virtueel bouwbezoek met Kersten Retail

Bij Kersten Retail speelt Virtual Reality een belangrijke rol. Vooral bij het overdragen van kennis profiteert het installatiebedrijf van de vele voordelen die de technologie biedt.

Bernard Gijsberts, manager bedrijfsbureau bij Kersten Retail, legt uit: “Op basis van het bouwkundig model beginnen we in Stabicad met de engineering van de installatie. Stabiplan heeft specifiek voor de installatiebranche Stabicad for Revit ontwikkeld, waarin we naar hartenlust kunnen modelleren. Wanneer de installatie volledig is gemodelleerd in het gebouw, dan begint de fase van overdracht van kennis naar uitvoering. Virtual Reality speelt hierbij een sleutelrol.”

 

Virtual tour

Met behulp van 360° fotografie en Point Cloud-technologie kan beeldmateriaal van de bouwlocatie nauwkeurig worden geïntegreerd in het 3D-model in Revit. Vervolgens kan men met een VR-bril een indrukwekkende virtual tour door het gebouw volgen. Dit biedt talloze mogelijkheden om virtueel het gebouw te bezoeken, meten en objecten te manipuleren, aan te passen en te verplaatsen. “Alles wat je normaal gesproken op locatie zou moeten bekijken en opmeten, kan nu vanaf elke plek in de hele wereld”, legt engineer Niels Hartnack uit. “Bijna elke stap in het proces naar de eindoplevering maakt gebruik van het Revit-model.”

Bernard Gijsbers schetst de voordelen voor alle partijen binnen het bouwproces.

 

De toegankelijkheid en inzetbaarheid van de gegenereerde data is fenomenaal. “Het werkt bi-directioneel. Een voorbeeld: de monteur kan met de laserpointer op pad en op basis van de Stabicad-gegevens in het Revit-model in de ruimte waarin hij werkt alle plaatsen waar geboord moeten worden laten projecteren met de laserpointer. Er is geen discussie meer mogelijk over de positie van de boorgaten. Zo voorkomen we fouten en werken we snel en correct”, aldus Gijsberts.

Een uitermate precies model, ontworpen met Stabicad for Revit.

 

Alleen maar voordelen

Daar stopt het lijstje met voordelen echter niet. Gijsberts schetst: “Denk eens aan onderhoud of service. Met de actuele Stabicad-tekeningen in het BIM-model kan een monteur vooraf bekijken in VR wat hij zal tegenkomen en kan hij zich zo voorbereiden. Lokalisering van elementen is zo gebeurd. Installatiedelen die achter plafonds of wanden verborgen zitten, komen via Virtual Reality op bijna magische wijze weer in beeld. De samenwerking tussen engineering, montage en opdrachtgever in dit proces is van onschatbare waarde.”

 

Bron: Installatie & Bouw

Reageer op dit artikel