partner nieuws

Installatiebranche zet in op BIM

digitalisering

Installatiebranche zet in op BIM

Net als in Groot-Brittannië en Scandinavië is in Nederland BIM inmiddels een harde eis voor veel projecten. Hiermee is Nederland een van de landen in Europa die het verst voorop lopen met BIM.

Dit blijkt uit een recent rapport van Roland Berger1. Wie in gesprek gaat met installateurs, verbaast dit niets: steeds meer partijen zetten in op BIM en leveren indrukwekkende projecten op. Denk aan de Markthal, de Pontsteiger, de Mall of the Netherlands en de rechtbank van Amsterdam, maar ook aan kleinschaligere projecten zoals een brandweerkazerne, buurthuis of een vakantiebungalow, waarbij slim gebruik gemaakt wordt van BIM.

 

Installateurs nemen het voortouw

Dat installateurs steeds vaker het voortouw nemen wat betreft BIM, blijkt uit uitgesproken visies zoals die van Installatiebedrijf Unica. Bart van Schie, projectmanager bij Unica, licht hun ambitie toe: “Zelfs als er niet om gevraagd wordt, starten we projecten op in BIM. Zo willen we Unica naar een hoger BIM-plan tillen.” Ook bij adviesbureau ABT merkt men dat er juist in de installatietechniek en bouwfysica de laatste tijd een behoorlijke slag is gemaakt op het gebied van BIM- en Revit ontwikkelingen. Hier wordt vol ingezet op BIM en hebben ze geen moment spijt van de overstap naar Revit. Ad van der Aa, senior adviseur en partner bij ABT, vertelt: “Wij zijn niet zoals die bureaus die hun tekentafels lieten staan terwijl ze overstapten op de computer. Bij ABT zeggen we gewoon: AutoCAD kun je niet meer krijgen. Het is Revit of niks.”

 

Liever in Revit

Bij ABT zijn ze niet de enige die inzien dat het aantal mogelijkheden die BIM-software biedt een groot voordeel voor installateurs is. Edgar Movsisian, BIM-modelleur voor Steboma, die installaties voor de Pontsteiger met Stabicad for Revit uitwerkte, legt uit: “Revit maakt het makkelijk om alles onder controle te houden, zoals de luchtsnelheid en diameters. Zelfs als anderen om een DWG-bestand vragen, maak ik liever de tekening eerst in Revit. In AutoCAD teken je misschien sneller, maar dan mis je vanaf de start al functionaliteit.”

 

BIM-project de Pontsteiger, Steboma.

 

Steeds meer gebruik van BIM-content

In de bouwkunde werd BIM eerder en sneller geadopteerd dan in de installatiebranche maar inmiddels maken installateurs een inhaalslag. Waar een bouwkundige tegen een glazen plafond loopt en BIM gebruikt als tool om tekeningen mee te maken, profiteert de installateur echt van de informatie in het model. Dat blijkt onder andere uit het toenemende gebruik van BIM-content onder installateurs. Een recent onderzoek van Bouwkennis onthult dat 80% van de installateurs gebruik maakt van BIM-bibliotheken voor hun projecten, waarbij voornamelijk MEPcontent wordt geraadpleegd2. Hier downloaden engineers gratis fabrikantspecifieke BIM-objecten, zodat zij direct met de juiste producten aan de slag kunnen in hun BIM-project.

 

Snelle adoptie dankzij BIM-software

De beschikbaarheid van uniforme up-to-date content en betrouwbare BIM-software is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle BIM-adoptie. Ties Haarbrink en Thomas Smits, engineers bij Heijmans, beiden met een bouwkundige achtergrond, durven te stellen dat BIM in de installatietechniek sneller wordt aangenomen en beter wordt toegepast: “De bouw is een langzame innovator, maar dit gaat in een rap tempo. Stabiplan mag daar ook credits voor op haar naam schrijven. De snelheid waarmee Stabicad for Revit zich heeft ontwikkeld, heeft er aan bijgedragen dat wij onze BIM-projecten tot een goed eind hebben gebracht.”

 

De investering in BIM werpt zijn vruchten af bij Hoogendoorn.

 

BIM geeft de doorslag

Installateurs die al vroeg zijn overgestapt naar BIM profiteren nu van de voordelen, zoals een betere samenwerking, lagere faalkosten en meer opdrachten. Zo begon Sanitair Installatie Hoogendoorn zes jaar geleden met de implementatie van BIM in de organisatie. René Kamer, Hoofd Uitvoering bij Hoogendoorn: “Dat werpt nu zijn vruchten af. Dat wij mee kunnen werken in BIM geeft bij mooie projecten zoals het Epo New Main de doorslag.”

 

Bronnen:

[1] Roland Berger Focus (2017). Turning point for the construction industry, pag. 19

[2] BouwKennis Whitepaper (2017). Welke online informatiebronnen worden voor BIM gebruikt?, pag. 4

Reageer op dit artikel