partner nieuws

Het BIM-debuut van totaalinstallateur DRS

digitalisering

Het BIM-debuut van totaalinstallateur DRS

In Groningen is het wijkcentrum Floreshuis geopend: een opvallend BIM-nieuwbouwproject. DRS installatietechniek BV stond hierbij in voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

DRS installatietechniek BV werkte samen met HJK architecten en Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv aan dit BIM-nieuwbouwproject, met als ultieme doel een verbeterd bouwproces, evenals kostprijsverlaging en doorlooptijdverkorting. Het betrof een Design & Build opdracht waar ‘Samen Slimmer Bouwen’ centraal stond. 

 

Modellen uitwisselen 

“In de beginfase van het project troffen we elkaar tweewekelijks, om modellen uit te wisselen, clashcontroles uit te voeren en afspraken te maken”, vertelt Anton Mulder, tekenaar/werkvoorbereider bij DRS installatietechniek BV. “Een manier van werken die wij als zeer prettig hebben ervaren. Onder andere gezien de omvangrijke staalconstructie van het pand, waarop wij onze installaties moesten aanpassen. Dat was soms best passen en meten.” Aan het eind van de ontwerpfase zijn alle IFC-modellen verzameld en samengevoegd tot een definitief ontwerp dat als blauwdruk heeft gediend voor de uitvoering. 

 

Eerste BIM-leerproject  

Het Floreshuis betrof het eerste BIM-project van DRS. “We hebben het project dan ook opgepakt als leerproject, om kennis te maken met de BIM-software en de nieuwe manier van (samen)werken”, vertelt Anton. “Omdat we al enkele jaren met grote tevredenheid werkten met Stabicad for AutoCAD, besloten we ook Stabicad for Revit te gaan gebruiken.” Voorafgaand aan de ontwerpfase volgde Anton drie basiscursussen bij Stabiplan, om vertrouwd te raken met de software. Het voordeel van Revit is voor Anton wel duidelijk: “Hoewel het nu nog vele malen meer tijd kostte, werkte het ook vele malen prettiger. Je kunt heel gemakkelijk doorsnedes maken en je krijgt een beter beeld van het gebouw. Het voorkomt echt fouten.”  

 

Geïntegreerd berekenen  

Een ander voordeel van Stabicad for Revit is het geïntegreerd berekenen. Anton ziet in dat modelleren en berekenen in hetzelfde model de productiviteit verhoogt: “Het zou ontzettend veel tijd schelen aangezien ik nu met de hand alles moet overzetten naar een ander rekenprogramma. Helaas schrijven adviseurs vaak nog externe rekenprogramma’s voor. Als dat zou veranderen zou ik heel blij zijn.” Anton zet de luchtberekeningen daarom niet controlerend, maar dimensionerend in: “Ik hoef alleen maar het debiet in te vullen en aan de hand daarvan worden de diameters van mijn kanalen bepaald. Dat werkt heel makkelijk. Ik gebruik de rekenmodules nu dus als hulpmiddel om snel afmetingen te bepalen.” 

 

Volgende BIM-projecten  

“We hebben ons BIM-debuut als zeer prettig ervaren”, concludeert Anton. “Al liep niet alles vlekkeloos. Een aantal onderaannemers was namelijk niet bij het BIM-proces betrokken, waardoor de sprinklerleidingen dwars door mijn werk heen liepen. Dit soort problemen krijg je geheid als niet alle partijen in hetzelfde model werken. Een goede leerschool voor de volgende keer dus.” Ondanks dat hij nu niet veel in Revit werkt, voorziet Anton bij een volgend BIM-project geen grote problemen. “Binnen een dagje heb ik het weer onder de knie. En wat de meerwaarde van Stabicad is ten opzichte van plain AutoCAD of Revit? Alles. Ik wil niet meer zonder.” 

Reageer op dit artikel