partner nieuws

Slim modelleren met Autorouting

digitalisering

Slim modelleren met Autorouting

In de installatiebranche wordt het steeds belangrijker om systemen sneller te ontwerpen, berekenen en realiseren. Softwareontwikkelaars spelen hierop in met Autorouting oplossingen.

Steeds meer adviseurs en installateurs profiteren van de standaard Autorouting functionaliteit in Revit. Autorouting biedt een snelle werkwijze voor het modelleren en berekenen van installatietechnische systemen. Pijpstelsels, rechthoekige kanalen, kabelgoten en elektrabuizen kunnen met behulp van Autorouting gemodelleerd worden.

Snelheid in de ontwerpfase
De kracht van Autorouting zit in het automatisch plaatsen van hulpstukken zoals bochten en T-stukken. Wanneer de installateur de afmeting van een kanaal of pijp wijzigt, worden deze hulpstukken automatisch aangepast. De installateur kan ook zelf in de routing preferences instellen welke hulpstukken automatisch geplaatst moeten worden. Ook bij het uitvoeren van geïntegreerde berekeningen kunnen systemen direct automatisch opnieuw gedimensioneerd worden. Autorouting is dus uitermate geschikt om in de ontwerpfase snel een systeem op te zetten en door te rekenen.

Voordeel in de uitvoeringsfase
Daarnaast kunnen installateurs ook in de uitvoeringsfase profiteren van Autoroutingtools. Stabiplan heeft bijvoorbeeld Stabicad Autorouting ontwikkeld, waarmee de installateur snel kan modelleren met specifieke productdata van fabrikanten.

Fabrikant-specifieke hulpstukken
Doordat Stabicad Autorouting gevoed wordt vanuit de productendatabase van MEPcontent.eu, kunnen maak- en bestelbare hulpstukken voor een productlijn automatisch worden gegenereerd. Deze hulpstukken zijn voorzien van de juiste afmetingen en bestelinformatie zoals artikelnummer en GTIN. Deze artikelinformatie verandert automatisch mee wanneer de installateur het systeem wijzigt of berekent. Dit gebeurt niet alleen in het model, maar ook in de uittrekstaten (schedules) worden deze fabrikant-specifieke gegevens automatisch aangepast.

Altijd up-to-date
Ook kan de installateur hulpstukken eenvoudig updaten met de laatste informatie wanneer de fabrikantsdata gewijzigd wordt. Op deze manier wordt voorkomen dat de data veroudert, wat anders tot problemen kan leiden in de realisatiefase. Ook reeds gemodelleerde installaties kunnen eenvoudig geüpdatet worden met de nieuwste informatie.

Klaar voor de bouw
Modelleurs profiteren dus van de snelheid van Autorouting, en slaan tegelijkertijd een slag in de uitvoeringsfase. Een systeem dat gemodelleerd is met fabrikant-specifieke Autorouting hulpstukken, is bijvoorbeeld een mooi uitgangspunt voor het prefab proces. Zo wordt er uiteindelijk niet alleen op de tekenkamer van geprofiteerd, maar ook op de bouw.

Reageer op dit artikel