partner nieuws

BIM: installateurs maken inhaalslag

digitalisering

BIM: installateurs maken inhaalslag

In de bouwkunde werd BIM eerder en sneller geadopteerd dan in de installatiebranche. Bij Heijmans zien ze dat installateurs een inhaalslag maken.

Waar bouwkundig tegen een glazen plafond gelopen wordt en BIM gebruikt wordt als tool om tekeningen mee te maken, profiteert de installateur echt van de informatie in het model. De BIM werkwijze van Heijmans wordt duidelijk aan de hand van twee grote projecten: New Premises Eurojust in Den Haag en Telecity AMS01 in Amsterdam, beide gemodelleerd met Stabicad for Revit.

Telecity en Eurojust
Hoewel de twee projecten zeer verschillend lijken, komt de manier van werken toch aardig overeen. Bij Eurojust wordt er door het Rijksvastgoedbedrijf getoetst of er conform de RVB-BIM-norm uitgewerkt is. Bij Telecity AMS01 is het contractueel verplicht om uiteindelijk een 3D model aan te leveren, maar de werkwijze is aan het team zelf. Een andere invalshoek met uiteindelijk dezelfde BIM aanpak. Thomas Smits, BIM-engineer bij het Eurojust project : “Onder andere omdat we verbeterpunten uit eerdere projecten inzetten maar zeker ook omdat bijvoorbeeld onderaannemer Victaulic de onderdelen tot op productieniveau in BIM uitwerkt en die 1 op 1 in ons BIM model verwerkt kunnen worden, is het een efficiënt proces”.

Ambitieladder
Heijmans beschikt over een ver uitgewerkt beleid ten aanzien van wat ze met BIM willen en hoe dit te implementeren. Hiervoor heeft Heijmans een ambitieladder met vijf stappen ontwikkeld, die een beleidsmatig vastgesteld beslisschema vormen. Michiel Bottema, Manager BIM bij Heijmans Utiliteit: “De focus ligt nu vaak nog op het onderste niveau, modelhygiëne. Laten we eerst een betrouwbaar BIM model maken waar goede werktekeningen uit te halen zijn en later ook waardevolle berekeningen. Voordelen zoals lagere faalkosten zijn dan bonussen. Het voorlopig ultieme einddoel is interactie tussen de eisen en het ontwerp. Maar om dat te kunnen bereiken moeten we de onderliggende niveaus goed beheersen”.

De juiste software
Heijmans gebruikt ook al de koppelingen met Vabi en Dialux voor berekeningen. In volgende projecten zal de luchtkanaalberekening van Stabicad daar aan toegevoegd worden. “We beginnen bedreven te worden in het maken van berekeningen op basis van het BIM model. Dat levert ons nu al behoorlijk veel tijdswinst op.” Michiel Bottema gelooft niet dat ze hetzelfde eindresultaat bereikt zouden hebben zonder Stabicad. “Op het moment dat wij BIM software kozen zagen we dat de ontwikkeling bij Stabiplan veel harder ging dan bij andere partijen. Die keuze heeft goed uitgepakt. Stabicad blinkt vooral uit in het modelleren van de specifieke fase en het moet uiteindelijk toch maakbaar zijn”.

Niet leren maar implementeren
“BIM presentaties staan altijd vol mooie beloften. Je voelt dat mensen die beloften willen realiseren maar nog niet zo ver zijn. Als organisatie moet je stapjes doormaken. Maar hoe zorg je ervoor dat de organisatie eerst een goede basis legt in de wetenschap dat je veel mogelijkheden onbenut laat? Dat botst met de manier waarop BIM in de markt wordt verkocht. Technisch kan er al zo veel meer dan we doen. En natuurlijk wil ik sneller maar als je beseft dat we het trucje al na twee jaar beheersen, mogen we tevreden zijn. Technisch hoeven we niks nieuws te leren, wel moeten we het nog verder implementeren. De echte crux zit in het aanleren van ander gedrag”. Michiel concludeert: “Maar ik ben zeker zonnig gestemd over de ontwikkeling.”

Lees hier het uitgebreide artikel.

Reageer op dit artikel