nieuws

Scanners en robots voor de bouwplaats

digitalisering

Softwareontwikkelaar Stabiplan heeft zijn portfolio uitgebreid met scanners en robots: oplossingen die BIM met de bouwplaats verbinden.

Scanners en robots voor de bouwplaats

Stabiplan staat bekend om de ontwikkeling en verkoop van ontwerp en -rekensoftware voor de installatiebranche. Sinds de overname door Trimble begin 2018 is het portfolio echter uitgebreid. Er worden nu – naast softwareoplossingen – ook scanners en robots voor de bouw aangeboden.

Scanners

3D-laserscanners zijn ideaal voor het vastleggen van gedetailleerde gegevens van bestaande condities in de projectomgeving; complete ruimtes met alle relevante gegevens worden binnen enkele minuten gescand. Dit verhoogt de efficiëntie bij bijvoorbeeld renovatieprojecten of bij het uitvoeren van ‘as-built’- controles. De scanner legt nauwkeurig gegevens vast en levert output van hoge kwaliteit, die als point cloud in de BIM-software van de modelleurs geïmporteerd kan worden.

Leestip:
Bim naar de bouwplaats

Robots

Robots op de bouwplaats maken het mogelijk om installatietechnische onderdelen snel en nauwkeurig in te meten. Een groene laserstraal zet met hoge precisie direct vanuit de ontwerpsoftware punten uit, zodat het handmatig inmeten van bijvoorbeeld beugels en hangers niet nodig is. Dit versnelt en vereenvoudigt het werk van monteurs aanzienlijk, en zorgt ervoor dat meetfouten voorkomen worden.

Robotic Total Station

Tijdens het seminar “BIM naar de bouwplaats” kregen een groep van vijftig installateurs een demonstratie van de hardware. Daarnaast werd uitleg gegeven hoe installatietechnische bedrijven er hun voordeel mee kunnen doen. Inmiddels is de eerste Robotic Total Station verkocht.

Meer informatie Trimle Field Solutions

Leestip:
Augmented Reality ondersteunt pomp- en afsluiterservice

Reageer op dit artikel